Министър сложи ръка на сърцето си и се закле в

...
Министър сложи ръка на сърцето си и се закле в
Коментари Харесай

Министър се закле в ефир. Чии интереси защитава?

Министър постави ръка на сърцето си и се закле в ефир. „ Не продадох българските ползи. Не единствено, че не ги продадох, само че ги и опазих “, съобщи министърът на енергетиката Росев Христов в ефира на бТВ. Така той отговори на коментар в обществените мрежи на министъра на енергетиката в постоянния кабинет Александър Николов.

„ В предходното държавно управление не е имало подготвеност във връзка с енергетиката. В последния си ден министър-председателят отиде в АЕЦ „ Козлодуй “ и подреди сключването на контракт с „ Уестингхаус ". В България е решено да се търси снабдител, който не е от Русия, само че нуклеарното гориво на „ Уестингхаус " не е лицензирано, а технологията не е доработена. Договор не е подписан, само че е изработен опит да се лимитират всички други вероятни снабдители “, сподели Христов.
-->
Той добави, че различен главен съперник е френска компания, която създава сходни на касетите, употребявани в АЕЦ „ Козлодуй “. Според него отменянето на постановлението на Министерския съвет ще разреши включването на компании с други оферти  в търга за нуклеарно гориво.

Росен Христов изясни двете цени за заплащане на тока, които предлага.

„ Домакинствата, които използват над 800 киловатчаса електрическа енергия на месец, ще продължат да заплащат ток по ниската цена. Консумираната сила над тези 800 киловатчаса, ще бъде по пазарната цена, избрана от сдруженията “, уточни министърът.

„ Няма заплаха от режим на тока през зимата. Енергетиката е в положително положение. България е и чист експортьор на електрическа енергия “, добави той.

За момента няма заплаха от пренатоварване на електропреносната мрежа, изясни министъра, само че посочи, че не е целесъобразно доста семейства да сменят метода си на отопление:

„ Излишни разноски и вложения е промяната на сила. След две години другият източник може да стане по-скъп “.

Относно доставките на природен газ министърът посочи, че се приготвя търг през ноември за доставките за идната година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР