Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан определи като неприемливо споразумението на

...
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан определи като неприемливо споразумението на
Коментари Харесай

Унгария: Сделката на ЕС за реформата на бежанската система е неприемлива

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан дефинира като " недопустимо " съглашението на Европейския съюз за преразглеждане на разпоредбите на блока за страните членки, които одобряват търсещи леговище и мигранти.


" Брюксел злоупотребява с властта си. Те желаят да реалокират мигрантите в Унгария със мощ. Това е недопустимо, те желаят със мощ да трансфорат Унгария в страна на мигранти ", написа Орбан във Facebook.

Споразумението, реализирано от министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз в Люксембург късно нощес, преразгледа разпоредбите на блока за по-справедливо систематизиране на семейството на търсещите леговище и мигрантите.

Сделката, която се нуждаеше от утвърждението на болшинството от страните, представляващи най-малко 65% от популацията на блока, идва след години на разногласия по отношение на политиката за даване на леговище.

Предложението, показано на съвещанието в четвъртък, приканва за наложителна помощ сред страните от Европейски Съюз, само че с опция тя да се реализира по един от двата метода.

Приоритетът е страните от Европейски Съюз да си поделят приемането на търсещите леговище, като поемат доста от тези, които идват в страните от външния завършек на блока, основно Гърция и Италия.

В съглашението се споделя, че вместо това от страните, които откажат, ще се изисква да заплащат сума от 20 000 евро на човек във фонд, ръководен от Брюксел.

Полша и Унгария обаче гласоподаваха срещу предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия се въздържаха.

Европейски Съюз " отстрани думата на (държавите членки) за това кой да обитава на тяхна територия ", съобщи пред унгарската държавна осведомителна организация MTI заместник-министърът на вътрешните работи на Унгария Бенче Ретвари.

Според Ретвари, новият механизъм за систематизиране " всъщност ще разреши на незаконните мигранти или на трафикантите на хора, които са ги довели в Европа, сами да вземат решение кой ще живее в Европа ".

Някои от предложенията са били разпределени " минути, най-вече половин час " преди гласуванията в четвъртък, твърди той.

" Правителствата, подкрепящи миграцията ", са " оказвали напън " върху други държави-членки да одобрят предложенията, сподели Ретвари.

Предварителното съглашение открива пътя за договаряния с Европейския парламент за закон, който може да бъде признат преди европейските избори през юни идната година. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР