Министър-председателят Кирил Петков увери, че страната ни вече е готова

...
Министър-председателят Кирил Петков увери, че страната ни вече е готова
Коментари Харесай

Петков инспектира ГКПП край Русе: Вече сме готови да поемем максимално голям брой бежанци от Украйна

Министър-председателят Кирил Петков увери, че страната ни към този момент е подготвена да поеме оптимално огромен брой бежанци от Украйна, откакто инспектира граничните пунктове с Румъния при Русе.

,,Вече държим процеса под надзор – от влизането до настаняването на бежанците, всичко оттук-нататък ще бъде проследимо и на една обща база от данни. Вагоните са оборудвани, има работещи компютри, принтери и хора, които са подготвени да записват. Имаме действителна работеща система'', изясни пред публицисти министър председателят.

България е една европейска граница, подготвена да поеме огромен брой хора от Украйна, не са единствено палатки – имаме хора, Червен кръст, пожарна сигурност... всичко това е координирано, акцентира Петков.

Вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова уточни от своя страна, че България е една от първите страни в Европейски Съюз, която към този момент съумява да издава статут за краткотрайна протекция, защото разполага с всички нужни неща.

Кирил Петков разяснява още, че България е предвидим сътрудник на НАТО.

" Ние не сме България в Алианса, ние сме Алиансът, Европейски Съюз, НАТО. Общата ни сигурност зависи от общите ни дейности. Това, което войната в Украйна ни научи в цяла Европа, че единственият метод нашата дума да се чува, е да приказваме в общ глас. Да, може да имаме диспути, само че излизаме като общо звено най-после, общ глас, сподели Петков. Това, какво прави България в НАТО, това не е полемиката, въпросът е работим ли дружно, тежим ли сина мястото ", акцентира още министър председателят.

Той посочи, че сега България няма по какъв начин да прати самолетите ни МиГ-29 на ремонт в Русия и се търсят разновидности това да се случи в страна - сътрудник от НАТО.

Не е допустимо да наливаме стотици милиони за режима на Путин, посочи министър председателят.

По-късно Петков ще посети и спешния център в Спортната зала във Варна. Очаква се министър председателят да бъде в региона на граничния пункт Русе след 17 ч, а във Варна – към 19 ч.

От " Гранична полиция " оповестиха, че над 81 000 украински жители са минали през граничните пунктове на България от 24 февруари насам. От тях в страната са останали към 38 000 жители на Украйна.

Общо са били подадени 267 молби за протекция. Документите са изпратени в Държавната организация за бежанците.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР