Министър-председателят Кирил Петков пое ясен ангажимент, че приоритет №1 за

...
Министър-председателят Кирил Петков пое ясен ангажимент, че приоритет №1 за
Коментари Харесай

Кирил Петков постави условията пред РСМ за членство в ЕС

Министър-председателят Кирил Петков пое явен ангажимент, че приоритет №1 за него в тези договаряния е отбрана правата на българите в районен съд Македония и триумф по този въпрос е приоритет №1 за българското държавно управление. Също по този начин означи, че смяната в учебниците, която би трябвало да настъпи в РСМ, е един основен приоритет за външната политика на България.

Това съобщи за БГНЕС минути след срещата си с премиера Петков Петър Колев, водач на партията Гражданския либерален съюз (ГДС).

Колев съобщи, че Петков е подчертал обстоятелството, че езикът на омразата не може да продължава да бъде един актуален камшик на връзките сред София и Скопие.

„ Той препотвърди позицията си, че чака резултати. Т.е. българското държавно управление ще се води от резултати, а не от периоди в тези договаряния “, сподели водачът на ГДС.

На въпрос на БГНЕС значи ли това, че ветото за започване на договаряния на районен съд Македония с Европейския съюз няма да бъде вдигнато, до момента в който не бъдат изпълнени посочените нагоре условия, Петър Колев отговори: „ Това, което разбрахме от диалога с нас, че неговата позиция е ясна и безапелационна, че тези въпроси са приоритет и без да има съответни резултати по тях ветото не може да отпадне “.

В диалозите с българите от РСМ министър председателят Петков е съумял да улови някои моменти от жестоката орис на българите Македония в исторически проект.

„ Успя да улови някои моменти, които са част от черните страници на историята. Смятам, че тази среща беше извънредно потребна, тъй като едно е да четеш дадени неща от медиите, напълно друго е да ти ги опишат хора, които са ги претърпели. Те, техните родители и техните деца. Надявам се това, че това ще бъде първата, само че не и последната среща с българския министър председател “, сподели Колев.

На въпрос дали Петков е уведомил българите за диалозите си с македонския сътрудник Димитър Ковачевски, Колев съобщи: „ Тези диалози са извънредно чувствителни. Не бих навлизал в елементи каква е динамичността и какво съответно се приказва. Това, което разбрахме от неговите думи, че приоритет №1 за българската външна политика е отбрана правата на българите в РСМ, смяна на учебниците в РСМ, работа по изчистване на езика на омразата, в това число на надписи по плочи и монументи в РСМ, и започване на развой на изчистване на историческата истина. Ако не се случи този пакет от цели, стана ясно, че България мъчно ще може да каже „ ДА “ за начало на договаряния с Европейски Съюз на РСМ “.

Срещата на българите от РСМ с премиера Кирил Петков и неговия екип е траяла повече от час и половина.

„ Направи ни усещане, че диалозите продължиха и в коридора на Министерски съвет, тъй като нещата, които споделихме с него му направиха съществено усещане. Мисля, че действителната визия за българите в РСМ през днешния ден българският министър председател съумя да чуе от първо лице, което е извънредно значимо “, сподели Колев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР