Министър-председателят Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на

...
Министър-председателят Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на
Коментари Харесай

Борисов: Изграждането на свързаност между ЕС и Западните Балкани е ключов фактор за инвестиции в региона

Министър-председателят Бойко Борисов взе участие в полемика за дълготрайното развиване на Западните Балкани, която се организира в границите на Годишната среща на Световния стопански конгрес. В нея се включиха и водачите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и комисарят по разширението и политиката за съседство на Европейския съюз Йоханес Хан.

При разискванията българският министър председател подчертава върху нуждата от съгласуваност във всички измерения в района – инфраструктурна, транспортна, цифрова, енергийна и обществена.

„ Това е основен фактор за стимулиране на вложенията и възстановяване на връзките с държавите-членки “, сподели Борисов.

Той уточни също, че Европейски Съюз чака страните от Западните Балкани да реализират осезателен прогрес в осъществяването на критериите за участие. „ Вече безусловно всички одобряват, че двата процеса би трябвало да вървят редом - построяването на инфраструктура и в това време тези, които са отбелязали прогрес, да затварят главите по присъединение. Това ще покаже, че Европа е мощно ангажирана към Западните Балкани “, акцентира министър-председателят.

Борисов добави и че преглежда плануваната в границите на Българското председателство среща по тематиката като подобаващ конгрес, на който държавите-членки да изразят своите визии. Премиерът още един път уточни, че съществуващите открити двустранни въпроси би трябвало да бъдат позволени преди приемането на страните в Европейски Съюз и приветства полаганите старания в тази посока. Борисов даде образец за подобряването на връзките сред страните от района с подписания през август 2017 година Договор за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Македония.

„ Парламентите на България и Република Македония ратифицираха Договора, който бе избран от интернационалната общественост като отличен образец за създаване на нов вид връзки на Балканите. Двете страни демонстрираха, че съществува действителна воля за развиване на връзките на прагматична основа, в дух на добросъседство и доверие “, сподели Бойко Борисов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР