Министър-председателят Бойко Борисов ще открие реставрирания български православен храм „Свети

...
Министър-председателят Бойко Борисов ще открие реставрирания български православен храм „Свети
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов ще открие реставрираната българска църква „Свети Стефан“ в Истанбул

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие реставрирания български православен храм „ Свети Стефан " в Истанбул през днешния ден. На формалната гала ще участва и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

В формалната делегация, съпътстваща премиера Бойко Борисов, са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, основният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Поражанов и депутати.

Българската желязна черква „ Св. Стефан " в Истанбул, е един от най-значимите български монументи на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната сграда от метал, проектирана от арменския проектант Ховсеп Азнавур, е била направена в Австрия от металургичната компания " Вагнер ", а детайлите на структурата са пренесени с железница и са тежали към 500 тона. Били са съединени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

Основните строително-ремонтни и реставрационни действия започнаха през 2011 година, след приемане на позволение от турската страна, поради обстоятелството, че църквата е исторически монумент, част от културно –историческото завещание на страната. Храмът бе затворен за свещенодействие заради съществени проблеми в носещата структура, в резултат на разяждане.
За реставрацията са вложени общо към 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 година българската страна годишно отделя средства посредством бюджета на Министерството на външните работи за прехрана на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 година тази сума е 50 000 евро годишно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР