Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на
Коментари Харесай

Борисов разговаря по телефона с Майк Помпео за отбраната, енергетиката и Сирия

Министър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, заяви държавната пресслужба.

Двамата са разискали стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, което са определили като чудесно.

Помпео е поздравил Борисов за това, че България е спазила уговорката си към НАТО да отдели 2% от Брутният вътрешен продукт за бранша на защитата и го е призовал да окуражи сътрудниците си в НАТО и Европа да създадат същото.

Държавният секретар е поздравил Борисов и за напредъка при диверсификацията в енергийната сфера. " Ние строим газови автомагистрали, по които да тече газ от разнообразни източници и сътворяваме по- конкурентна среда ", е подчертал Борисов. Българският министър председател е срещнал Помпео с напредъка по строителството на газова връзка с Гърция и е изтъкнал, че през юни към този момент са получени количества полутечен газ от Съединени американски щати. Борисов е добавил, че чака необятно интернационално присъединяване в плана за АЕЦ " Белене ".

В хода на диалога са разисквани съдействието в сигурността, битката против контрабандата, трафика на хора и обстановката на Балканите като Помпео е изтъкнал приноса на българския министър председател за развиването на Северна Македония по пътя към участие в НАТО и Европейски Съюз. Двамата са засегнали и тематиката за Сирия, като Борисов е изразил паника за обстановката там.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР