Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че скоро с лидерите на

...
Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че скоро с лидерите на
Коментари Харесай

Борисов предложи хърватския премиер за шеф на Еврокомисията

Министър-председателят Бойко Борисов изрази вяра, че скоро с водачите на страните-членки на Европейския съюз ще намерят към кого да се обединят. Консултациите за избора на нов ръководител на Европейската комисия не престават към този момент трети ден.

"Вече задоволително се подиграват на страните от Източна Европа, тъй че е време да има някакво решение. До момента знаем против кого сме срещу ", сподели министър председателят пред публицисти в Брюксел. Борисов показа, че доста от неговите сътрудници били срещу избора на Кристалина Георгиева, тъй като е напуснала преди време поста си на зам.-председател на комисията. Все отново министър-председателят акцентира, че Георгиева е извънредно добре готова и има неговата поддръжка. За България би било влиятелно тя да заеме този пост.

Борисов отхвърли името на основния договарящ на Европейския съюз за Брексит – Мишел Барние, да се загатва по време на консултациите. Премиерът затвърди позицията си, че за поста би трябвало да бъде определен претендент на ЕНП, защото партията е спечелила на евроизборите. Той разясни, че няма по какъв начин от ЕНП да заемат нито един пост, без да се търси вид за коалиция, като има десетки такива благоприятни условия.

В отговор на въпрос какво е било настроението по време на срещата на Европейската национална партия, Борисов се заяви, че е предложил премиера на Хърватия Андрей Пленкович, защото всеки е предложил по някого.

Вчера, след съвсем 20 часа диалози, почнали със забавяне в неделя вечерта, държавните и държавни ръководители не съумяха да се спогодят и взеха решение да продължат договарянията през днешния ден. Лидерите на 28-те страни членки изглеждаха покрай договорка, а дипломати обявиха, че холандският социалист Франс Тимерманс е апетитен като най-вероятния претендент за ръководител на Европейската комисия. Съпротивата против номинацията на Тимерманс пристигна основно от Италия и страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), както и от дясноцентристката Европейска национална партия, която искаше постът да е за нея.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР