Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Македония Зоран

...
Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Македония Зоран
Коментари Харесай

От София Бойко Борисов и Зоран Заев са домакини на Срещата на върха по Берлинския процес

Министър-председателят Бойко Борисов и министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев ще бъдат домакини на Срещата на върха по Берлинския развой, която следва да се състои през днешния ден посредством видеоконферентна връзка.

Това оповестиха от държавната пресслужба.

Срещата на водачите от Берлинския развой е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския развой. Срещата на върха в София е седмата на високо ниво от основаването на формата през 2014 година до момента, само че в същото време е първа по рода си. В историята на Берлинския развой за пръв път има взаимно домакинство сред страна член на Европейския съюз и страна от Западните Балкани.

България одобри отговорността през актуалната година да бъде взаимен хазаин на процеса дружно с Република Северна Македония, като естествено продължение на напъните на страната ни по време на подготовката и провеждането на председателството на Съвета на Европейски Съюз за поддръжка на интеграционния развой на страните от Западните Балкани и за постигането на непоклатимост, мир и разцвет в района.

Министър-председателят Бойко Борисов и министър председателят на Република Северна Макeдония Зоран Заев ще приветстват от София останалите участници в онлайн срещата, измежду които са водачите на страните от Берлинския развой, представители на европейските институции и други заинтригувани интернационалните и районни организации като Съвета за районно съдействие, ЦЕФТА, Организацията за икономическо сътрудничество и раз, Европейската капиталова банка, Банката за възобновяване и развиване, Световната банка и Регионалния център за младежко съдействие (RYCO). В рамките на срещата на върха участниците следва да създадат обзор на постигнатото през миналата година и да вземат с консенсус значими за района и неговата европейска вероятност решения.

Ключов триумф на взаимното домакинство на Република България и на Република Северна Македония е подготовката на двете заявления – за Общия районен пазар и по Зеления дневен ред, направени с огромната поддръжка на Европейската комисия, Съвета за районно съдействие, ЦЕФТА и сътрудниците на процеса. Декларациите, които имат за цел да приобщят още повече района към нормите и стандартите на Европейски Съюз, се чака да бъдат подписани онлайн в границите на срещата на върха в София от водачите на страните от Западните Балкани.

Берлинският развой за Западните Балкани е политико-дипломатическа самодейност, стартирана персонално от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 година Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и страните – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Англия, Полша, Гърция и България.

Замисълът на Берлинския развой е да добавя и подкрепя процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани. Дейността на процеса е ориентирана в три основни посоки: стопанска система и свързаност; помиряване и добросъседски отношения; сигурност. Целта на самодейността е да бъдат основани удобни условия за усъвършенстване на районното съдействие посредством начинания и планове, чиито резултати имат действително и очевидно отражение върху икономическата сигурност и непоклатимост и доближават страните от Западните Балкани до нормите и стандартите на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР