Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз

...
Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз
Коментари Харесай

Откриваме посолство в Риад, ще развиваме търговско-икономическите отношения

Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Величество крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд сложиха началото на политически разговор сред България и Кралство Саудитска Арабия, чиято цел е да развие връзките сред двете страни и да насърчи партньорства в разнообразни сфери от съвместен интерес. „ Вашето посещаване тук е огромна крачка в развиването на нашите връзки ", бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател. Премиерът Борисов и водената от него делегация бяха признати в кралския замък в Рияд в границите на първата аудиенция на толкоз високо ниво в историята на дипломатическите връзки сред двете страни, които датират от 1995 година

По време на срещата беше изразено общото мнение, че реализацията на взаимното предпочитание за определяне на политически разговор и доверие на най-високо ниво ще бъде подкрепено в огромна степен от откриването на посолство на България в Рияд. Получено беше увещание, че саудитската страна ще спомага за реализирането на тази задача в най-кратки периоди.

Министър-председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд разискаха и опциите за развиване на търговско-икономическите връзки. Подчертано беше, че те нямат дълга история, само че постигнатото за момента демонстрира съществуването на огромен необработен капацитет. Като перспективни бяха посочени нововъведенията, енергетиката, превозът, туризмът, науката и продоволствената сигурност - сфери, в които в границите на двустранни диалози могат да бъдат разпознати нови благоприятни условия за съдействие и взаимни планове. Посредническа роля сред представителите на бизнеса от България и Саудитска Арабия в този развой би могла да играе Смесена междуправителствена комисия за икономическо съдействие, чието основаване се разисква сред двете страни.

В диалога си министър председателят Борисов и крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд засегнаха и тематиката за сигурността в района на Залива. Българският министър-председател изрази поддръжка за напъните за гарантиране на стабилността на арабските страни от Залива, които са основен сътрудник на Европейски Съюз и значим фактор в битката с тероризма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР