Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез

...
Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез
Коментари Харесай

Създават Държавна петролна компания

 Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет организираха посредством видеоконферентна връзка изключително държавно съвещание. На съвещанието държавното управление утвърди и предложи на Народното събрание да одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните запаси и военновременните ресурси. В него се предлага основаването на държавно дружество " Държавна петролна компания “ към министъра на стопанската система, което да извършва всички функционалности на държавния запас за предпазване и възобновяване на запасите на петролни енергийни артикули.

Със основаването на държавното дружество се планува, с изключение на ръководството на актуалните петролните бази, и построяването на нови бази и бензиностанции, с което ще се усъвършенства конкуренцията на пазара на горива в страната,  а това ще бъде в изгода и на крайните консуматори и ще е мярка за увеличение на броя на данъчните хранилища в бранша на горивата. Това е в сходство и с рекомендациите, които Комисията за защита на конкуренцията е отправяла при многократното осъществяване на секторните разбори за развиването на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на автомобилни горива в страната.

С построяването на данъчните хранилища и бензиностанции, които ще бъдат в ръководство на държавното дружество, ще се подсигурява директната връзка данъчен склад – краен пропагандатор на горива, което, от своя страна, ще обезпечи бистрота и допустимо най-ниска цена за потребителя. Така ще се реализира успеваемост, предвидимост и сигурност за потребителя, че ще получи допустимо най-ниската цена за най-високото качество.

В изискванията на непредвидения форсмажор, провокиран от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на изключително състояние в Република България, цените на бензиностанциите единствено в границите на два месеца, варираха сред 1,39-2,10 лева./л. за най-продаваните типове горива (бензин и дизел).

Само за последната седмица на изключителното състояние, в интервала 4-10 май 2020 година, при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) – 1,32-1,33 лева./л., цените сред другите икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лева./л.

Разликата от 50 ст./л. сред предлаганите цени при продажби на дребно се осъществя при идентична данъчна тежест, идентична цена на суровината и относително идентични цени при освобождаванията от данъчните хранилища.

В преходните и заключителни разпореждания на законопроекта са препоръчани промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС), като се анулира специфичният ред за лицензиране на данъчен склад при особени случаи, какъвто беше статутът на Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси “.

За ръководените от държавното дружество " Държавна петролна компания “ данъчни хранилища се планува регистрация по общия ред на акцизното законодателство.  Регламентира се и от статута на тези данъчни хранилища да могат да се употребяват доставчиците на горива при недискриминационни условия и при съблюдаване на правилото на индиферентност.

На днешното изключително държавно съвещание е утвърдена и позицията на страната ни за неофициален видеоконферентен диалог на министрите на стопанската система и финансите на страните – членки на Европейски Съюз, който ще се организира на 19 май 2020 година По време на срещата министрите ще обменят отзиви за икономическото влияние от пандемията COVID-19, механизмите за справяне с последствията и подхванатите ограничения.

Ще бъде бъдат разисквани ограничения против прането на пари и ревизираната методология на Европейската комисия за регистриране на високорискови трети страни. Председателството ще осведоми за резултатите от писмената процедура по приемането на Заключенията на Съвета на Европейски Съюз по отношение на Докладите по страни за 2020 година и по задълбочените прегледи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР