Министър-председателят акад. Николай Денков информира, че няма непосредствена заплаха за

...
Министър-председателят акад. Николай Денков информира, че няма непосредствена заплаха за
Коментари Харесай

Кой какво чу от службите на Председателския съвет в парламента

Министър-председателят акад. Николай Денков осведоми, че няма непосредствена опасност за България на този стадий по отношение на спора в Близкия изток. " Все отново ние се приготвяме за нова бежанска вълна , тя няма да пристигна на следващия ден, само че би трябвало да сме готови ", сподели Денков след изключителния Председателски съвет в Народното събрание, съобщи БГНЕС.
По думите му държавното управление е подхванало ограничения за защита тук-там, свързани с Израел като религиозни храмове, посолството и други.
Той привиква съвещание на Съвета по сигурността към Министерски съвет идния вторник. Денков разяснява срещата при президента, отдадена на тематиките сигурност и защита, която се организира в сряда вечерта. " С госпожа Габриел представляваме държавното управление. Информация от службите имаше, с президента направихме изказване, това е изцяло задоволително. Освен това форматът на тази среща не беше доста явен, огромна част от времето беше обвързвана с техническото преоборудване на армията, какво ще прави министърът на вътрешните работи на тази среща? ", попита Денков по отношение на отсъствието на министър Калин Стоянов и основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев нощес.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели след изключителния Председателски съвет, че би трябвало да сме още по-внимателни в изрече си. „ Информацията, която обсъждаме, е конфиденциална. В никакъв случай не мога да кажа, че би трябвало да сме спокойни. Напротив – службите, Министерство на вътрешните работи би трябвало да са бдителни. Имаме доста общности тук, които се ненавиждат, имаме и атентат в Сарафово. Трябва да сме още по-внимателни в изрече и безапелационни с тези, които всяват гнет ”. Според Борисов службите ни демонстрират зоркост и внимание. „ Вярвам в тях, имам вяра в „ Гранична полиция ”. Дано огромните играчи в международната политика намерят мъдрост и добрина – поради всички. Това е хилядолетно тленен спор ”, изясни Борисов. По думите му и в Нагорни Карабах нещата станаха „ небрежно и силово ”. „ Украйна ще мине към този момент на назад във времето ”, сподели той.

Съпредседателят на групата на ПП-ДБ Кирил Петков разяснява след изключителния Председателски съвет в Народното събрание, че “някои от службите се бяха справили доста добре с отчетите си като работа “Военно разузнаване ”. За страдание имаше и такива като ДАНС, които не се. Мисля че научих повече от CNN, в сравнение с от отчета на ДАНС ”. “Това, което е ясно е, че би трябвало да имаме промяна в службите ”, сподели още Петков.

Според съпредседателя на Демократична България ген. Атанас Атанасов , няма директна опасност за националната сигурност на България. На днешното съвещание се работеше контрапродуктивно. Атанасов не пожела да разяснява дали българските служби поддържат контакт с партньорските служби от Израел и съюзническите страни от НАТО. " Разбира се, при този спор съществува риск за разгръщане ", означи той. " Относно днешното съвещание на председателския съвет ми се видя контрапродуктивно да се работи по този метод ", съобщи Атанасов. " Трябва да се загърбят персоналните пристрастия и връзки. Поставете се в ситуацията на шефовете на службите. Снощи пред президента са разказали нещо, което през днешния ден опиша в Народното събрание, при изискване, че има легален формат за това ", акцентира той и добави: " Президентът трябваше да свика КСНС, където да бъдат поканени всички партии в Народното събрание, и да се изиска от службите да показват проект по какъв начин да се обезвреждат рисковете пред националната сигурност. " Атанасов заяви, че е чул нещо много озадачаващо на днешната среща. " Представител на цивилното разузнаване - ДАР съобщи, че няма никаква връзка сред войната в Украйна и това което става в Близкия изток, което е парадокс. Нека най-малко да четат явната информация, която излиза от Централно разузнавателно управление на САЩ ", сподели той.

Според Делян Пеевски от Движение за права и свободи всичко, което се случва сега след зверския тероризъм, който беше сбъднат от Хамас против Израел е притеснително. Ние би трябвало да окажем цялостна поддръжка на Израел в тази обстановка. По думите на депутата на срещата е станало ясно, че за България все още „ няма директна опасност ”. „ Единствено може би в някакъв миг би могло да има някакъв миграционен напън. Но в допълнение ще ни осведомят. Казаха, че няма нищо директно и притеснително за нас все още. Казаха, че нещата са под надзор. Но съгласно мен службите би трябвало да са извънредно бдителни в тази обстановка ”, акцентира той.

“Нищо притеснително не чух в отчетите на службите ", сподели водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов след изключителния Председателски съвет в Народното събрание. Той не би желал да е на мястото на нито един от шефовете на служби, тъй като по думите му, не би имал доверие на държавното управление. Според водача на " Възраждане " Сирия е по-близо до нас, в сравнение с Израел и Палестина. " Отделно, имаме сериозен спор в Косово. Може да се подпали чергата на целия Балкански полуостров, а ние не вършим нищо. Ако Косово се отдели, Балканите се подпалват ”, счита Костадинов.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сподели, че " за нас има най-малко два риска от обстановката в Израел - може би ни чака гигантска мигрантска вълна , за която не сме готови. У нас може да поникнат радикални детайли и да станем поле на други рискове. Вторият проблем е продоволствена рецесия . Повишават се цените на петрола, може да се пресечен пътищата на доставките поради инфлацията, може да има дефицит и на храни. " По думите ѝ би трябвало да се направи обзор на държавния запас на храните. " Може би в новия бюджет би трябвало да се плануват средства за новата изключителна обстановка. Президентът наруши закона като не свика КСНС, както изисква и Конституцията. Това, което направи, беше някаква квазисреща, без парламентарно показаните партии, тъй като той не ги харесва. И ние доста неща не харесваме, само че идваме на работа и съблюдаваме закона. Вероятно, с цел да му отговори, ръководещото болшинство свика също толкоз анормален формат. Какво е това, в което се събрахме през днешния ден? ", попита риторично Нинова. Според нея и двете страни - президент и ръководещи, унищожават последните останки от държавността. " Не мислят за националния интерес, няма нито едно свястно решение. Те си мерят силите - кой да открадне повече пари повече от ПВУ и кой да овладее службите, само че не и да се съберат институциите и да се създаде национално отговорно решение. КСНС е органът, който в рецесия с две войни би трябвало да ни събере и да излезем с единно решение. Тагарев обезкостява защитата, а Радев желае да се купува още оръжие ", съобщи Нинова. Ако вотът на съмнение не мине, Българска социалистическа партия внася на следващия ден различен избор – този път за неуспех на ръководещите в областта на националната сигурност , разгласи още водачът на левицата Корнелия Нинова.

Според депутата от Има Такъв Народ Тошко Йорданов , страната е изправена пред комплицирана обстановка, тъй като в случай че спорът ескалира, горивата и петролът ще нарастнат. Класифицираната информация не се пази, единствено Денков влезе с телефона на срещата. " Вие можете да влезете и да записвате. Който не е желал, той не е влезнал ", сподели Йорданов. " Нашите служби са се задействали с целия потенциал, който имат. Отделно е, че потенциалът им не доста огромен, тъй като са оставени по този начин ", продължи той. " Сглобката е лодка без гребла, която се движи към огромния кафяв водопад ", счита Йорданов. По отношение на мнението на Венецианската комисия за измененията в конституцията, Йорданов насочи въпросите към Христо Иванов.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР