Министър Галин Цоков с важни новини за външното оценяване след

...
Министър Галин Цоков с важни новини за външното оценяване след
Коментари Харесай

Галин Цоков с важни новини за външното оценяване след 10-ти клас

Министър Галин Цоков с значими вести за външното оценяване след 10-ти клас. Променя се часът за външното оценяване след 10-и клас, съобщи служебният министър на образованието Галин Цоков.

„ Външното оценяване за 10-и клас

е ден след изборите. Ще променим часа на началото на външното оценяване от 8:00 на 11:00 ч. То продължава час и половина, мисля, че няма да попречи на десетокласниците смяната тутакси. Ще издам заповед 10 юни да се разгласи за неучебен ден за учебните заведения, в които има секции и са извършени избори. За външното оценяване след 10-и клас променихме част от самите тестови задания, в които ще има по-голяма практическа устременост, които да свържат знанията и уменията на учениците с на практика обстановки “, разяснява още Цоков.

„ Парите ще се превеждат след изразходването,

това значи следене на строителството и ремонта. 496 учебни заведения ще осъществят въз основата на тази стратегия нови салони, нови площадки и така нататък “, сподели служебният министър на образованието по отношение на контрола върху програмата от 240 млн. лв. за създаване и ремонт на физкултурни салони и спортни площадки в учебните заведения.

Относно това, че е един от четиримата министри,

запазили поста си от кабинета „ Денков “ и траяли работа в кабинета „ Главчев “. Галин Цоков разяснява:

„ Разглеждам предлагането на господин Главчев като знак за последователност. Надделяха плюсовете за това, че предстоят два месеца доста усилена работа в просветителната система от позиция на това, че ще се организират матури, национални външни оценения след 4-ти,7-и, 10-и клас. А също и да продължим измененията, които започнахме. Всеки ден ще работим по този начин, че да оползотворим времето. Подготвили сме някои промени – визия за смяна в образователната стратегия, визия за смяна в оценяването, рамка на качеството в междинното обучение и други. Предстои в идващите седмици да обсъдим с педагогическите експерти, с учителите с учебните шефове до идващото постоянно държавно управление да има мнение на педагогическата общественост по какъв начин да се промени закона за предучилищно и учебно обучение. “

SafeNews напомня, че от МОН оповестиха, че доста повече на практика и междупредметни задания ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване (НВО) на учениците, които приключват 10. клас. От идната образователна година за първи път сходен формат изпит ще се организира и за децата от 4. клас. Това разгласи на брифинг в МОН министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който показа ограничения за промени в образованието на учениците.
Те са свързани с смяна на метода, показване на визия за стандарта за качество, повишение на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на обстоятелства. Проф. Цоков разгласи, че учениците, които сега са в 5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на напълно нов формат на изпита след 7. клас през 2025/2026 образователна година.

Източник: Българска национална телевизия

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР