Минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални

...
Минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални
Коментари Харесай

В кои случаи се дължат четворни надници за работа по Великден?

Минимум двойна отплата се заплаща на всички работещи на публични празници, каквито са четирите дни за отбелязване на Великден – от 30 април, Велики петък до 3 май, понеделник. Ако работата на празничен ден е и ексклузивен труд, то надницата доближава четворен размер, защото той също се заплаща със 100% нарастване.

Ето още обяснения от Главна ревизия по труда (ГИТ):

Поради съвпадането на Първи май с Велика събота Великденският уикенд през 2021 година ще бъде с един ден по-дълъг.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Отварянето на заведенията от 1 март засилва наемането на...

Съгласно Кодекса на труда, когато формален празник, какъвто е 1 май, съвпадне със събота или с неделя, първият или първите работни дни след тях са неприсъствени. При работа на неприсъствения 4 май обаче трудът се заплаща с нарастване единствено в случай че се явява ексклузивен, като нарастването е 75%.

Трудът на формален празник, в почивен или задочен ден постоянно е ексклузивен при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен ден.

Не е ексклузивен трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумирано отчитане на работното време. Изплащането на изключителния труд при този режим на отчитане на работното време е в края на интервала, за който той е въведен и то с 50% нарастване.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
" Шампиони сме по заработени часове в границите на Европейския съюз за една година. Не настоявам, че сме н...

Графикът при сумирано отчитане на работното време би трябвало да е одобрен поименно за целия интервал, за който то е въведено. Когато се постанова полагане на ексклузивен труд, той би трябвало да е предоставен с авансово издадена от работодателя заповед.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР