Минимум две компании ще участват в търга за доставка и

...
Минимум две компании ще участват в търга за доставка и
Коментари Харесай

Енергийният министър: Независими компании ще участват в търга за ядрено гориво на АЕЦ Козлодуй

Минимум две компании ще вземат участие в търга за доставка и култивиране на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй ”. Към момента към този момент са водени диалози с „ Уестингхаус ”, в процедурата влиза и френската компания „ Фраматом ”. Това съобщи енергийният министър Росен Христов на брифинг през днешния ден, в неделния ден.

Той разясни, че и двете компании не са подвластни от съветски доставки и отхвърли изказванията, че служебното държавно управление прави завой към Русия във връзка с диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво.

Според министъра по тематиката работи група от най-признатите интернационалните специалисти. Христов прикани да се доверяваме точно на тях, а не на предшественика му на поста - Александър Николов, който работил " под диктата на Кирил Петков ". „ Едно е да си приказваме за футбол, напълно друго – за нуклеарна сигурност ”, акцентира енергийният министър.

Той приканва всички специалисти да се включат в дебата по проблема, тъй като в противоположен случай „ нещата отиват към политическо говорене ”.

Росен Христов предвижда, че цената на газа през ноември може да падне и под 166 лева като цената ѝ може да се задържи и през декември.

По думите му предлагането за 2 цени за ток на битовите консуматори е целяло да играе ролата на закостенял буфер при положение на внезапен скок на цените на енергоносителите. От министерството обаче не очаквали, че въпросът ще се политизира толкоз доста.

В момента няма потребност от две цени. Ние стабилизирахме доставките на газ, ограниченията ни работят и дружно с европейските, имаме положително очакване. Ако обстановката се задържи, парното също няма да нараства и няма смисъл. Предложението беше планувано като буфер на цената на газа и защото няма незабавен темперамент, взехме решение да не го внасяме. Забелязахме, че алтернативата се политизира, а ние сме техническо държавно управление и не са ни популистки предложенията. И защото казусът закупи внезапно политически темперамент, взехме решение, вместо да внасяме предлагането, да поддържаме Народното събрание с техническа експертиза, сподели Христов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР