Минимум 60 000 долара ще трябва да платят ценителите, които

...
Минимум 60 000 долара ще трябва да платят ценителите, които
Коментари Харесай

60 000 долара за бутилка отлежало японско уиски

Минимум 60 000 $ ще би трябвало да платят ценителите, които желаят да се снабдят с една от 100-те бутилки отлежало уиски Yamazaki 55 на японската дестилерия Suntory. Питието, както приказва и названието му, е отлежало 55 години в японски дъбови бъчви от мизунара, а след това е преместено да обогати усета си още повече в бъчви от бял дъб.



Yamazaki 55 за пръв път се появи в Япония през януари 2020 година, а няколко месеца по-късно единична бутилка от него беше продадена за към 795 000 $ на търг.

Кехлибарената течност е с алкохолно наличие от 46 градуса и е бутилирана при започване на предходната година. Според дегустаторите при потреблението на уискито се долавя мирис на арганово и сандалово дърво, както и приказност от плодови нотки, които са пренесени и във усета.



55-годишното уиски е примес от редки единични малцове, включващи съставни елементи, дестилирани през 1960 година под надзора на създателя на Suntory – Шинджиро Тори. Четири години по-късно блендерът Кейзо Саджи реалокира уискито в бъчви от бял дъб.

Питието ще се продава в кристална гарафа, чието гърло е вързано с спомагателна плитка по традиция от Киото. Кутията, с която се предлага бутилката, е направена от японски дъб мизунара и е покрита със специфичен лак.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР