Минималната пенсия да нарасне с 12% от 1 юли и

...
Минималната пенсия да нарасне с 12% от 1 юли и
Коментари Харесай

Минималната пенсия от 1 юли става 523 лева

Минималната пенсия да нарасне с 12% от 1 юли и от 467 лева сега да стане 523,04 лева, предлага служебното държавно управление, сподели министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Социалната пенсия за напреднала възраст също да бъде нараснала с 12 на 100 и от средата на годината от сегашните 247 лева да стане 276,64 лева на месец, планува план, който към този момент е пускат за публично разискване.

Не се планува нарастване на оптималната пенсия, която остава 3400 лева, сподели Лазар Лазаров. Пенсиите от 1 юли автоматизирано би трябвало да бъдат увеличени с 12 на 100 по настоящото сега “швейцарско предписание ” - с 50% от инфлацията и с 50% от растежа на междинния застрахователен приход за предходната година. Но за смяната на обществената пенсия за напреднала възраст е належащо решение на държавното управление.

Вдигането на минималната пенсия по принцип става с решение на Народното събрание. Но с плана за удължение действието на бюджета от служебното държавно управление оферират отговорността за повишение на минималната пенсия да бъде трансферирана на държавното управление - без значение дали е служебно или постоянно. Ако депутатите одобрят импортирания план за удължение на бюджета и по-късно бъде образувано постоянно държавно управление, точно то би трябвало да реши каква да бъде минималната пенсия от средата на годината.

С повдигането на минималната и на обществената пенсия за напреднала възраст автоматизирано нарастват и редица други пенсии, които се дефинират от тях. Например минималните пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и за неработоспособност заради трудова акцидент или професионална болест, пенсиите за военна неработоспособност и за гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност. Ще бъдат увеличени и редица добавки към пенсиите, които се дефинират в % от обществената пенсия за напреднала възраст. Например пенсионерите с трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на 100, които непрекъснато се нуждаят от непозната помощ, получават към избраната им пенсия добавка в размер 75 на 100 от обществената пенсия за напреднала възраст. От 1 юли тази добавка ще стане 207,48 лева.

Ако плануваното нарастване на пенсиите бъде осъществено, от 1 юли междинната сума, която получава един пенсионер, ще доближи близо 800 лева, което съставлява покачване с 16,8%, демонстрират планове на общественото министерство. Въпреки това близо 260 хиляди пенсионери ще останат под линията на беднотия, която тази година е 504 лева В момента под линията на беднотия са 528 хиляди души.

Броят на пенсионерите сега е 2,027 млн. От тях пенсиите на към 790 хиляди души са избрани под минималната пенсия, само че действително получават минималната пенсия. За тази година плануваните пари за погашение на пенсиите са над 19 милиарда лева От тях близо 10 милиарда лева би трябвало да бъдат взети от републиканския бюджет, където влизат приходите от Данък добавена стойност и другите налози. За да стане това е належащо Народното събрание да одобри плана за удължение на бюджета или депутатите да гласоподават нов бюджет за 2023 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР