Мини честване на 24 май - Денят на българската просвета

...
Мини честване на 24 май - Денят на българската просвета
Коментари Харесай

В с. Калитиново има 180 деца и нито едно не е отпаднало от училище

Мини честване на 24 май - Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, се организира в празничния ден в старозагорското село Калитиново. Инициатор на празника е Народно читалище „ Благоразумие 1927 “, подкрепено от селското кметство. В Калитиново има 180 деца и нито едно не е отпаднало от учебно заведение , въпреки че множеството са от ромски генезис. Учениците до седми клас посещават ОУ „ Бойчо Русев “ в прилежащото село Преславен. Наученото през образователната година те демонстрираха в рецитала, отдаден на буквите.
Обучаващите се в професионалните гимназии по електроника, механотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора участваха на честванията в града. В празника на децата се включиха и по-възрастни поданици на селото. Сред тях беше и Господинка Георгиева - учителката, която води първи клас в ОУ „ Бойчо Русев “. Единадесет от първокласниците й са деца от Калитиново. П о-малките деца споделят, че би трябвало да се учи, с цел да станат грамотни, а съгласно по-големите учението ще им помогне да си намерят работа. И в селото, също като в огромния град, на празника имаше шествие по улиците. Събитието е значимо, тъй като слага началото на възраждането на позабравена традиция в Калитиново, считат кметът Иван Костадинов и читалищният секретар Димитрина Иванова. Амбицията им е честването на 24 май да се отбелязва годишно и към този момент мислят какви стъпки да подхващат, с цел да привлекат повече деца за празника следващата година.
" Повечето деца в селото са от ромски генезис, по тази причина вършим всичко допустимо да ги социализираме, да схванат, че нямат ли обучение, нищо не могат да реализират ", изяснява кметът Костадинов, който всяка година персонално подарява раница с най-необходимите пособия на всеки калитиновски първолак.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР