Мине не мине време и в новинарския поток се появява

...
Мине не мине време и в новинарския поток се появява
Коментари Харесай

И бившият областен управител на София обслужил „Артекс“

Мине не мине време и в новинарския поток се появява следващия скандал, обвързван със строителната компания на семейство Мирянови - „ Артекс “. Само през последния месец разправиите към строителството на небостъргача „ Златен век “ в столичния регион “Лозенец “ претърпяха няколко обрата. Преди дни стана ясно, че каквито и борби да води Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) със строителните бизнесмени за прекъсването на градежа, няма по какъв начин да ги завоюва.

Както сподели наскоро шефът на строителния надзор – арх. Влади Калинов: „ Виждам поредна поддръжка за " Златен век " от началото до момента. Случаят със постройката стартира през далечната 1996 година, като от самото начало и общината, и страната са подкрепяли построяването й “.

Арх. Калинов е безапелационен, че  разрешителното за градежа на небостъргача е изтекло, само че притежателят на „ Артекс “ -  арх. Пламен Мирянов, показва успокоение за крайния резултат от правосъдния спор по случая. Може би то се дължи на няколко документа, свързани с градежа, които не се разясняват в общественото пространство, само че сигурно ще натежат при окончателното правосъдно решение.

Странно за какво

никой не обръща внимание на две заповеди

- от 10 август и 1 ноември 2017 година, издадени от Главния проектант на Столичната община Здравко Здравков, с които той първо подрежда да бъде направено „ подобаващото “ изменение на проекта за регулация и застрояване на няколко квартала в " Лозенец ", след което утвърждава и подробните устройствени проекти за тях, тъй че теренът на „ Златен век “ да бъде изцяло „ гарантиран “ писмено за плануваното в него строителство.  

Така или другояче, насъбраните от „ Артекс “ през годините „ допълващи тапии " дават резултат. Първоинстанционният съд към този момент се произнесе по възбраната за градежа от ДНСК в интерес на строителната компания, а преди дни и Върховният административен съд остави в действие определението на Административен съд – София град, с което се приключва административното произвеждане, формирано в ДНСК за новото прекъсване на градежа.

Междувременно от „ Артекс “ оповестиха, че постройката ще бъде издигната и заплашиха, че в случай че още веднъж бъдат подхванати дейности против строителството ѝ, ще заведат иск против страната в Страсбург за вреди в големи размери. В унисон с това им изявление, висшите магистрати пък одобриха, че обезпечението по желае на " Артекс Златен век " ООД е вярно. Така на процедура беше доказано, че вложителят на небостъргача търпи съществени финансови вреди от всяко прекъсване на градежа, наложено от Дирекция за народен строителен надзор, като по калкулации на самата компания за интервала от 15 април 2019 година до 14 май 2021-а те са в размер на …18.2 млн. лв..

Очевидно на " Артекс " й върви като по вода  – от измененията в Закона за устройство на територията (гласувани от ГЕРБ) за удължение периодите на строителните позволения, до цялостното  и обслужване от държавните институции.

„ Банкеръ “ попадна на един любопитен

контракт за продажбата на 3711 кв.м. " златен " терен

на ул. „ Тинтява “ в столичния регион " Изгрев ". Решението той да бъде продаден на компанията на семейство Мирянови – „ Ен Джи Ел Пропъртийз “ ООД (с предходно име „ Артекс елмаз “) и капитал от 1000 лв., излиза ден след парламентарните избори през април при очертаващото се сдаване на караула от тогавашната власт. На 5 април регионалният шеф на София-град Николай Пехливанов издава заповед, с която подрежда упоменатият държавен терен да бъде продаден на частното сдружение за сумата от 3 411 863 лв.. Според брокери на недвижими парцели тази оценка е занижена доста. Не се бави доста и договорът за продажбата – той е подписан от Пехливанов на 9 април.

Историята на този терен е повече от любопитна. В обява на в. „ Банкеръ “ под заглавие „ Лукарски влезе в тима гепи и бегай “ (бр. 32 от 11 август 2017 г.), разказахме по какъв начин малко преди да се раздели с длъжността на стопански министър в държавното управление " Борисов 2 " Божидар Лукарски взема решение да завърши с останките на „ скубаното “ близо четвърт век печелившо в миналото държавно сдружение „ Металокерамика “ ЕООД (наследник на някогашния Институт по металокерамика в София). Избраният от него ликвидатор на предприятието Цветко Начев бързо афишира търг за постройките и дефинира купувача - едноличното сдружение с лимитирана отговорност „ Билд Ми груп “, благосъстоятелност на Методи Иванов. Като договорът за покупко-продажба е подписан при шокиращата цена от... 17 400 лв..

Като оставим настрани съмнително ниска оценка на фона на балансовата стойност на активите на " Металокерамика ", които съгласно оповестения в края на 2014-та финансов доклад са 297 хиляди лева, а отговорностите - 175 хиляди лева, не може да не отбележим, че става дума за база, намираща се в някогашната научнопроизводствена зона " Дианабад " в столицата, на ул. " Тинтява " 122 до гара " Пионер ". А там, както множеството софиянци знаят, цената на терените е много солена...

При скандалната договорка обаче се става известно, че върху апетитните парцели на сдружението от дълго време са били

предоставени възбрани поради правосъден спор,

при който братята Марио и Лъчезар Станоеви осъждат " Металокерамика " за дълг от 80 хиляди лв.. А заради безхаберието на началниците на държавното дружество по този дълг се натрупат лихви и във времето той нараства до 280 хиляди лв..

За да си приберат парите, братята, въоръжени със правосъдното решение, прибягват до услугите на частния правосъден реализатор Миладин Миладинов. В края на септември предходната година той афишира търг за продажбата на двете административни здания и на индустриалния корпус на сдружението. Едната постройка е триетажна, издигната е през 1986-та върху застроена повърхност от 760 кв. метра. Втората е двуетажна, с повърхност от 526 кв. м., а индустриалният корпус заема 433 кв. метра. Началната тръжна цена съгласно обявлението е 544 243.40 лв. и притегля купувачи.

Търгът е извоюван от „ Артекс Диамант “ ООД, благосъстоятелност на Пламен и Весела Мирянови, които заплащат сумата от 875 хиляди лв.. Забърканата правосъдна каша с тези парцели явно е завършила в интерес на Мирянови, в случай че съдим по обстоятелството, че въпросните здания са записани като тяхна благосъстоятелност в имотната партида на сдружението. Което пък сигурно е било основанието да се снабдят и с терена под тях на ул. " Тинтява " 122. На мястото там към този момент се строи и жилищата, съдейки по обявите в уеб страниците за парцели, се търгува сносно.

Ето част от една от обявите:

„ Жилища в постройка " Диамант " на АРТЕКС, кв. " Изгрев ". Просторни жилища с по 2 и 3 спални на високи етажи. Живописни панорамни гледки към града и парковата среда. Цени от 1850 €/м2 или 226 921 Евро за 3-стаен апартамент от 122 м2.Светли пространства с отлични разпределения. Качествено ново строителство, най-голям клас материали. Представителни общи елементи, басейн, спа и лаундж зони… “

С други думи, плановете на популярното семейство не пропадат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР