Мине не мине време и премиерът Бойко Борисов „изригва“ -

...
Мине не мине време и премиерът Бойко Борисов „изригва“ -
Коментари Харесай

Варовик за над 100 млн. за „ТЕЦ Марица изток 2“ се доставя от фирма, свързана с „Мултигруп“

Мине не мине време и министър председателят Бойко Борисов „ изригва “ - изключително, когато стане въпрос за това има ли обязаност сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Днес в изявление по Нова телевизия той се опита изрично да отхвърли натрапващите се напоследък подозрения, че кабинетът много съществено „ обгрижва “ бизнеса на сякаш „ низвергнатия “ откъм опция да му стане съдружен сътрудник политически индивид – Движение за права и свободи. Като индикативен образец за това беше посочен Топлоелектрическа централа Варна. Добре знае се, че преди година ТЕЦ-ът беше напазаруван от почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган като всички дялове във компанията "Сигда " бяха изкупени против смешната сума от 3500 лв.. Тази компания пък по-малко от година по- рано (в края на 2017 ) изкупи електроцентралата от чешката ЧЕЗ.

Веднага след тази инак законова формула за придобиване на дружеството-собственик на електроцентралата пък стана ясно, че държавната Топлоелектрическа централа "Марица Изток 2 " е отказала присъединяване в търговете за леден запас на "Електроенергийния систематичен оператор " и по този начин е разчистила терена пред варненската Топлоелектрическа централа. А тя не пропусна моментът и доста бързо се уреди с контракт за 27.4 млн. лв....

Като контрапункт на този въпрос, Борисов зазаде различен - той попита, дали пък някой знае кой зарежда държавния Топлоелектрическа централа с варовик?

„ Банкеръ “ реши да се поразрови в тематиката за въпросните доставки и се оказа, че въпросът на Борисов надали е бил инцидентен. Може би министър ръководителят се опитваше да внуши, че това към момента е бизнес, който години наред беше непокътнат за "Каолин ".

Потърсихме информация защо тъкмо става дума. Извършената от нас инспекция в формалните страници на Агенцията за публични поръчки сподели, че през последните две години главният снабдител на варовика, който е нужен за сероочистващите съоръжения в ТЕЦ-а са хора, свързани с...Мултигруп.

Последните два много солидни по размер контракта, които управлението на държавното сдружение е сключвало са с компания „ Персенк инвест “ ООД, благосъстоятелност на пловдивските предприемачи (баща и син) Георги и Иван Георгиеви. А от регистрите на сдруженията, в които взе участие бащата Георги излиза наяве, че той и до през днешния ден е вписан като шеф и на „ Мултигруп Пловдив “.

Обявлението за първият подписан контракт на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ с компания „ Персенк инвест “ е от 2 октомври 2017-а година. Общата стойност на доставката на общо 2 400 000 тона варовик за сероочистващите съоръжения е 5.4 млн.лева. Доставките са разпределени съвсем поравно сред две свързани сдружения - „ Персенк инвест “ ООД и „ Инвестор “ ЕООД, еднолична благосъстоятелност на Георги Георгиев. Странното в този случай е, че когато е оповестена поръчката, прогнозната й стойност е била по-ниска – 40 млн.лв., излиза наяве от решението за нейното възлагане с дата от 3 август 2017 година...

Вторият контракт със същият снабдител е разгласен в Агенцията за публични поръчки преди месец – на 19 септември. Той е на стойност 58 275 000 лв.. Срещу тази сума доставчикът е поел уговорката да достави 2 250 000 тона варовик на държавната електроцентрала. Цената, на която е извоювана поръчката, се приближава до обавената през август „ планирана стойност “, която е 58.5 млн.лева.

След след всичко казано дотук, няма по какъв начин да не си напомним отзи всеизвестен скандал, който се развихри преди две години точно поради доставките на същия този варовик. Тогава към този момент недолюбвания сътрудник на Борисов Валери Симеонов, в качеството си на вицепремиер упрекна управлението на Топлоелектрическа централа Марица изток 2 в съзнателно ощетяване на държавното сдружение и даже заяви, че внася сигнал до прокуратурата по случая. И до ден сегашен обаче, резултат от това не се е чуло да има. От управлението на завода тогава обясниха, че такова нещо няма. И защото историята се не помни, и тази година доставчикът е същият. Само, че този път законът е спазен, тъй като "прогнозната стойност " е малко по-висока от цената на подписания контракт... С други думи...пести се.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР