Минарето на Синджирли джамия в Омуртаг е било съборено вчера

...
Минарето на Синджирли джамия в Омуртаг е било съборено вчера
Коментари Харесай

Силният вятър е съборил минарето на над 200-годишна джамия в Омуртаг

Минарето на Синджирли джамия в Омуртаг е било съборено през вчерашния ден (понеделник, 24 февруари) от мощния вятър. Падането му е нанесло вреди и по постройката на молитвения дом. Това заяви през днешния ден регионалният шеф на Търговище Митко Стайков, който дружно с районния мюфтия Назиф Расимов направиха оглед на постройката.

Синджирли джамия е най-голямата в региона на Омуртаг. Построена е през 1804 година и в никакъв случай през тези 216 години в нея не е бил юридически ремонт. Извършвани са били единствено частични усъвършенствания.

При рухването си 16-метровото минаре е провокирало сриване на предведието на постройката, появили са се и пукнатини по стените, заключи имамът Нутфи Нутфиев.

Областният шеф Митко Стайков пое ангажимент да спомага при сформирането на екипи, които да разчистят и обезопасят региона, както и да се набират средства за нужните строително-възстановителни действия. Към момента мюсюлманите в Омуртаг имат опция да посещават друга молитвен дом в града, защото службите в Синджирли джамия ще бъдат прекъснати до цялостното възобновяване на молитвения дом. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР