Миналият март Европейската комисия направи поредица от предложения до държавите-членки

...
Миналият март Европейската комисия направи поредица от предложения до държавите-членки
Коментари Харесай

ЕС реши: нов шофьорски изпит, ако е взет с учебна кола с автоматични скорости, а следващата е с ръчни  

Миналият март Европейската комисия направи поредност от оферти до държавите-членки по доста разнообразни въпроси, като да вземем за пример образованието на водачите, възраст за приемане на удостоверение, надзор на възрастните хора, продан на информация сред страните за санкции и т. н. Европейският съвет на министрите на превоза се събра тази седмица и ето какво бе решено.

Сред новите правила Европа реши да понижи възрастта за приемане на шофьорска брошура. Но това се отнася единствено за теоретичния изпит, който може да се поставя от 17-годишна възраст. Кандидатът обаче ще би трябвало да изчака до навършване на 18 години, с цел да получи практическия си лиценз,пише 24 часа.


Между двата периода учащият се лидер може да бъде придружаван при шофиране. " Навигаторът " би трябвало да е навършил 24 години и да има брошура от най-малко пет години, която да не е отнемана през последните две години. Младият водач няма да може да кара в чужбина.

На европейските управляващи не е убягнал и обстоятелството, че от ден на ден претендент водачи взимат книжката си на образователна кола с автоматизирана скоростна кутия. Ръчната скоростна кутия непрекъснато губи позиции от няколко години, паралелно с нарастването на хибридните и електрически коли. В резултат на това едно от новите правила има за цел да улесни прехода от една технология към друга.


По този метод тези, които са взели шофьорска брошура на образователна кола с автоматизирана скоростна кутия, ще могат да получат брошура за автомобил с механична трансмисия с нов изпит и след 7 часа наложително в допълнение кормуване. Това може да се направи и по време на първото си кандидатстване за лиценз. В Европа изчислявт, че това ново изискване ще коства на претендент водачите едни спомагателни към 500 евро.


Идеята за инспекция на уменията на възрастните хора на всеки 5 години от 70-годишна възраст нагоре бе отхвърлена от болшинството от министрите и няма да бъде налагана от Европейски Съюз, а всяка страна ще си преценя дали да я вкара.

Освен това европейските министри утвърдиха използването на цифрова шофьорска брошура, който ще бъде качена на смарт телефона. Това не значи, че физическата шофьорска брошура ще изчезне. Масовото нахлуване на електронния лиценз обаче ще се реализира до 2030 година, когато тази система ще би трябвало също по този начин да разрешава по-добра битка с подправените книжки. По този метод валидността на шофьорската брошура също би трябвало да се усили на 15 години спрямо 10 година, колкото е сега.

Също по този начин притежателите на удостоверение за ръководство от " B " категория ще може да карат 125-кубиково двуколесно транспортно средство, което сега не е по този начин на всички места.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР