Миналия петък в Пекин започнаха две годишни събития, известни като

...
Миналия петък в Пекин започнаха две годишни събития, известни като
Коментари Харесай

Двете сесии в Китай, които изпратиха ясни сигнали на Запада

Миналия петък в Пекин започнаха две годишни събития, известни като " двете сесии ". Ежегодните събития събират хиляди национални законодатели и политически съветници, с цел да прегледат и обсъдят работата на централното държавно управление, националния законодателен орган, висшия съд и прокуратурата през миналата година и да възнамеряват бъдещето.

Този систематичен метод, по замисъла на уредниците, предлага идеална вероятност за социалистическата народна власт с китайски характерности в страна с население от 1,4 милиарда души.

На 5 март в Пекин се откри 5-та сесия на 13-ия национален конгрес на Всекитайското заседание на народните представители, Народния конгрес на Китай и главния консултативен орган на страната - Националния комитет на Народния политически съвещателен съвет на Китай. И макар че това е годишно събитие, този път особено внимание беше приковано към него.

Сесията на ВСНП е отдадена на главната задача - обобщаване на резултатите от 2021 година и образуване на проекти за 2022 година (като се вземат поради китайските специфики на календара).

В допълнение към отчета на държавното управление ще бъдат прегледани промени в законодателството за активността на локалните управляващи, както и промени в процедурата за избор на депутати от ВСНП.

Предполагаше се, че на сесията на Общокитайския комитет на Народния политически съвещателен съвет на Китай ръководителят Си Дзинпин ще даде картина на визията за развиването на Китай и основните геополитически процеси.

На първо място, тази сесия трябваше да приготви страната за идното преизбиране на Си Дзинпин на поста президент на КНР за трети път през 2023 година, което е доста отклоняване от откритата политическа традиция на промяна на поколенията в китайското държавно управление.

Възможността за сходна стъпка към този момент е предопределена от признатите през 2018 година ремонти в Конституцията на КНР, а самата кандидатура на Си Дзинпин беше публично утвърдена на идващия конгрес на Китайската комунистическа партия предходната година, когато беше утвърдена „ историческа резолюция “.

Ключовият въпрос на тази сесия обаче е дали наред с третия мандат на Си Дзинпин ще пристигна и третият мандат на партийно-номенклатурния и държавно-административния хайлайф, или ще има промяна на поколенията.

Имаше и остри рецензии към Вашингтон. Съветници, представляващи Синдзян-Уйгурския самостоятелен район и Тибетския самостоятелен район, поддържаха решителните ограничения на управляващите за битка със сепаратизма, тероризма и екстремизма.

Освен това бяха дадени контурите на интернационалното политическо позициониране на Китай, като се вземат поради измененията, които се случват в света.

Всички тези въпроси са основни за актуалния Китай и неговата активност в световното геополитическо пространство.

Предполага се, че всичко, което ще бъде разисквано в Централен комитет на НПКСК, ще бъде показано на Народното събрание в границите на отчета на Си Дзинпин и ще се трансформира в един тип постулирани резултати от външни и вътрешнополитически решения.

Може да се допусна, че наличието на Пекинското изказване на КНР и Русия от 4 февруари 2022 година също ще бъде взето за основа на външнополитическите дискурси.

Именно в този документ бяха отразени предпочитаните позиции на Пекин по отношение на външнополитическото позициониране и идентифицирането на главните провокации и закани.

Още в този момент, реагирайки на възходящото напрежение в Южнокитайско море, както и виждайки готовността на Вашингтон да доставя оръжие на Тайван, китайските управляващи оповестиха доста нарастване на разноските за национална защита. Тази наклонност ще се ускори, защото образуването на военни съюзи от американските управляващи като AUKUS в Азиатско-тихоокеанския район и готовността за разполагане на нови оръжия изискват от Пекин да затегне ограниченията си за сигурност.

Освен това актуалната политическа сесия (както срещите на представители, по този начин и на съветниците) има емфатичен мобилизиращ темперамент. Най-вероятно след приключването и, както и края на Параолимпийските игри в Пекин (13 март), можем да чакаме много съществени геополитически стъпки от КНР.

Трябва да се означи, че високопоставени китайски водачи в събота, 5 март, взеха присъединяване в полемиките на петата сесия на 13-ия Народен конгрес (НСК).

Сред тях бяха Ли Джаншу, Уан Янг, Уан Хунин, Джао Леджи и Хан Джън, които са членове на Постоянния комитет на Политбюро на Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ККП), както и вицепрезидентът Уан Кишан.

Те подчертаха значимостта на установяването на основната позиция на Си Дзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло и установяване на лидерската роля на мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характерности за новата епоха.

Те също по този начин поддържаха отчета на държавното управление, показан от премиера Ли Къцян на сесията.

Присъединявайки се към депутатите на ВСНП от провинция Дзянси в групова полемика, Ли Джаншу, ръководител на Постоянния комитет на ВСНП, сподели, че Централният комитет на ККП, воден от Си Дзинпин, е събрал и управлявал членове на партията и китайци от всички етнически групи и е направил огромни нови достижения в укрепването на партията и страните през миналата година.

Ли прикани за старания за опазване на цялостното управление на партията, възстановяване на качеството на националните конгреси и проправяне на пътя за 20-ия народен конгрес на ККП с съответни дейности.

Ван Янг, ръководител на Националния комитет на Китайската национална политическа консултативна конференция, се причисли към депутатите от Съчуан в полемиката. Подчертавайки значимостта на цялостното и съзнателно използване на новата философия за развиване, Ван прикани за нови стъпки в обслужването и консолидираното в новия модел на развиване, както и за нови пробиви в насърчаването на висококачествено развиване.

Той добави, че би трябвало да се поставят непрекъснати старания за поддържане на етническа и религиозна естетика и непоклатимост.

Ван Хунин, член на Секретариата на Централен комитет на ККП, беседва с депутати от ВСНП от провинция Хъбей и прикани за старания за по-нататъшно поощряване на развиването на района Пекин-Тяндзин-Хъбей, ускорение на построяването на нова зона Сюн`ан, и реализиране на високи резултати в работата, обвързвана със Зимните Параолимпийски игри в Пекин 2022г.

Ван също по този начин акцентира значимостта на съгласуването на напъните за консолидиране и разширение на достиженията в облекчаването на бедността с напъните за възкръсване на селските региони, като се концентрира върху решаването на неотложните проблеми на хората.

По време на полемика с депутати в провинция Хъйлундзян, Джао Леджи, секретар на Централната комисия за инспекция на дисциплината на ККП, акцентира нуждата от отчитане на решенията, взети от централното партийно управление, като в същото време се ускори контролът върху главните политики и задания, избрани в отчет за работата на държавното управление.

Джао също по този начин прикани за поощряване на всестранното развиване на цялостното и прецизно ръководство на партията и предприемане на дейности за проправяне на пътя за 20-ия народен партиен конгрес.

В диалог с депутатите от провинция Шанси, вицепремиерът Хан Джън сподели, че Китай би трябвало интензивно да ползва ограничения за стабилизиране на макроикономиката. Хан също по този начин акцентира напъните за усилване на постоянната профилактика и надзор на епидемиите.

Говорейки пред националните законодатели в провинция Хунан, вицепрезидентът Уан Кишан акцентира нуждата от мощно лидерско ядро, защото Китай навлиза в сериозен стадий на национално подмладяване.

Той прикани за старания за преобразяване на увереността в неизменност, увереност и мотивация за решение на наболелите проблеми на народа и непрестанно подсилване на националното доверие в Централен комитет на ККП.

Самият ръководител на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин изнесе тирада в неделя, 6 март, до момента в който посещаваше национални политически съветници от секторите на селското стопанство и обществените грижи, които участваха на петата сесия на 13-ия народен комитет на Китайската национална политическа консултативна конференция.

Той акцентира, че повишението на потенциала за интегрирано земеделско произвеждане е все по-важно и продължава напъните за поощряване на качественото развиване на общественото обезпечаване.

От името на Централен комитет на ККП Си Дзинпин съобщи празнични поздравления и най-хубави пожелания на дамите от всички етнически групи и всички пластове на обществото в навечерието на Международния ден на дамата.

През миналата година бяха маркирани нови и огромни достижения в другите инициативи на партията и страната, които са резултат от упоритата работа на целия китайски народ. Политическите съветници също дадоха своя принос, сподели Си Дзинпин.

Международната обстановка търпи дълбоки и комплицирани промени и светът навлезе в нов интервал на турбуленция, сподели Си и добави, че Китай е изправен пред сложни задания за промени, развиване и вътрешна непоклатимост.

Китай обаче може да се похвали с доста стратегически преимущества, в това число мощното водачество на ККП, институционалната мощ на социализма с китайски характерности и хубавичко основа, добита в устойчивото и бързо развиване на страната, сподели Си.

С огромната икономическа мощ на Китай и големия вътрешен пазар, дълготрайните устойчиви стопански основи ще останат непокътнати, сподели той, добавяйки, че стопанската система е доста устойчива и жизнеспособна.

Си Дзинпин означи също дълготрайната непоклатимост на китайското общество, както и увереността и решимостта на китайския народ да преодолее компликациите.

Трябва също по този начин да се положат старания за развиване на биотехнологиите и биоиндустрията, пламенно поощряване на структурните промени в селскостопанското предложение и създаване на разнообразни типове храни, сподели Си.

Си Дзинпин сподели, че съживяването на селските региони включва освен това от икономическо развиване, призовавайки за етичното и морално обучение на фермерите и правната администрация.

Той изиска непрекъснати старания за битка с незаконните групировки или кланове в селските региони, като прикани за основаване на механизми за осъществяване на такава активност постоянно.

Порнографията, хазарта и закононарушенията, свързани с опиати в селските региони, както и противозаконните и незаконни действия, които нарушават правата и ползите на дамите и децата, би трябвало да бъдат осъдени, сподели Си.

Отбелязвайки, че Китай е основал най-голямата обществена мрежа в света, Си Дзинпин прикани за старания за създаване на многостепенна пенсионна система за напреднала възраст, с цел да притегли повече хора към системата за обществено обезпечаване.

Има потребност от възстановяване на рехабилитацията, образованието и заетостта на хората с увреждания, сподели Си, като изиска повече старания за обезпечаване на персоналната сигурност и главните потребности за живот на скитниците и просяците, както и поддръжка и грижа за хората с психологични разстройства.

По време на 5-та сесия на 13-та ВСНП президентът Си Дзинпин се срещна и с представители на армията, където сподели, че Китай би трябвало да усъвършенства законите и наредбите, регулиращи военното взаимоотношение с други страни. Това евентуално съдържа ясна алюзия за съдействие с Русия, Пакистан, Северна Корея и други другарски страни. И също по този начин – прочут сигнал за Запада.

Превод: СМ

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР