Миналия петък посред нощ в сърцето на колумбийската джунгла, в

...
Миналия петък посред нощ в сърцето на колумбийската джунгла, в
Коментари Харесай

Как четири деца оцеляха сами 40 дни в джунглата след самолетна катастрофа

Миналия петък измежду нощ в сърцето на колумбийската джунгла, в радиостанциите на военните изпращя известието, за което нацията се молеше: " Чудо, знамение, знамение, знамение ".

Четири деца,, бяха открити - всичките живи.

Децата, всички от коренното население хуитото, бяха в неопределеност, откогато дребният аероплан, с който пътуваха, се разруши в Амазонка в ранните часове на 1 май, споделя Би Би Си.

Трагедията и децата - на 13, девет, четири и една години - се озоваха сами в регион, гъмжащ от змии, ягуари и комари.

Първоначално спасителите се опасяваха от най-лошото, само че отпечатъци от стъпки, наядени диви плодове и други улики скоро им дадоха вяра, че децата може да са оживели, откакто са напуснали мястото на злополуката, търсейки помощ.

През идващите шест седмици децата са се борили със стихиите в това, което президентът на Колумбия Густаво Петро назова " образец за безусловно оцеляване, който ще остане в историята ".

Деца на джунглата

Ако в миналото е имало деца, добре готови да се оправят с сходно тестване, това са били точно семейство Мукутуи.

Хуитото се учат на лов и лов на риба от дребни, а техният дядо Фиденсио Валенсия сподели пред кореспонденти, че най-големите деца, Лесли и Солейни, са познавали добре джунглата.

Говорейки пред колумбийските медии, лелята на децата, Дамарис Мукутуи, съобщи, че фамилията постоянно е играело на " игра на оцеляване " дружно.

" Когато играехме, организирахме нещо като дребни лагери ", спомни си тя и добави, че тринадесетгодишната Лесли е знаела " какви плодове не може да яде, тъй като в гората има доста отровни плодове. И тя знаеше по какъв начин да се грижи за бебе ".

 Дядото на децата
© Reuters

Дядото на децата

След злополуката Лесли направила спонтанни убежища от клони, захванати с ластиците ѝ за коса.

Тя също по този начин разкрила фариня, тип брашно от маниока, измежду останките на самолета " Чесна 206 ", с който пътували.
Децата са преживявали с брашното, до момента в който не свършило, а по-късно са яли семена, описа пред кореспонденти Едуин Паки, един от водачите на коренното население, взел участие в издирването.

" Има плод, сходен на маракуя, наименуван авичур ", добави той. " Те са търсили семена за ястие от дърво авичур на към километър и половина от мястото на самолетната злополука ".

Плодът на дървото авичур, известно още като млечно дърво, е богат на захар и семената му могат да се дъвчат като дъвка.

Хенри Гереро, един от локалните поданици, част от екипа за търсене, разкрил децата, сподели, че те са яли и плодове от палмата бакаба, известна на локалните като " милпесос ", които са богати на мазнини и имат усет, сходен на авокадо.

Той добави, че едно от дребните деца е имало семе от дървото в устата си, когато са го намерили.

 Как четири деца оцеляха сами 40 дни в джунглата след самолетна злополука
© Colombian Air Force/Handout via REUTERS

Децата въпреки всичко са били изправени пред обилни провокации, с цел да оцелеят в негостоприемната среда.

Пред Би Би Си Мундо в събота, локалният специалист Алекс Руфино разяснява, че те са били в " доста тъмна, доста гъста джунгла, където са най-големите дървета в района ".

И въпреки да има листа, с които децата са можели да пречистват водата, по думите му " други са отровни ".

" Това е регион, който не е изследван. Градовете са дребни и са до реката, а не в джунглата ", добави той.
Освен че е трябвало да заобикалят хищници, децата са претърпели и мощни дъждовни стихии, а може да се е наложило да заобикалят и въоръжени групи, за които се счита, че са дейни в джунглата.

Джон Морено, водач на групата Гуанано във Ваупес, в югоизточната част на Колумбия, където са отгледани децата, описа, че те са били " отгледани от баба си ", уважавана локална жена старейшина.

" Те са употребявали това, което са научили в общността, разчитали са на знанията на предците си, с цел да оцелеят ", добави той.

Драматично избавяне

Докато издирването продължаваше, управляващите в Богота бяха под напън поради бавните си дейности. Президентът Петро беше изправен пред рецензии, откакто неговият офис разгласява лъжовен туит, в който се съобщи, че децата са открити.

Властите пуснаха 10 хиляди листовки със препоръки за оцеляване, написани на испански и на локалния език на хуитото, а хеликоптерите пускаха известия от баба им по високоговорители, с цел да успокоят децата, че ги търсят.

Но без да знаят медиите, армията се е приближавала от ден на ден до намирането на фамилията. На няколко пъти избавителни екипи са минали на разстояние от 20 до 50 метра от мястото, където бяха открити децата, сподели командващият издирването военачалник Педро Санчес.

Към момента на откриването им към 150 бойци и 200 доброволци от локални групи са се били присъединили в интервенцията по претършуване на повърхност от над 300 квадратни километра.
" Това не е търсене на игла в купа сено, това е дребна бълха в голям килим, тъй като те не престават да се движат ", сподели военачалник Санчес пред кореспонденти по време на издирването.

Но предишния петък кучета-спасители откриха децата.

Първите думи на огромната щерка Лесли, която държеше бебето на ръце, бяха " Гладна съм ", описа един от спасителите пред колумбийската RTVC. Едно от момчетата, което беше легнало, стана и сподели: " Майка ми е мъртва ".

По-късно стана известно, че майката на децата е оживяла в джунглата четири дни след самолетната злополука. " Преди да почине, майка им им е споделила нещо като " Махнете се отсам ", съобщи бащата на децата Мануел Раноке.

Видео, публикувано от министерството на защитата на Колумбия, демонстрира по какъв начин децата са качени в хеликоптер в тъмното. Те са били откарани със аероплан до столицата на страната Богота, където коли за спешна помощ са ги откарали в болница за по-нататъшно лекуване.

 Как четири деца оцеляха сами 40 дни в джунглата след самолетна злополука
© Colombian Air Force/Handout via REUTERS

Семейството на децата благодари на армията, че е траяла издирването им макар ниските шансове за оцеляване.

" В нито един миг не изгубих вяра, непрекъснато подкрепях търсенето. Чувствам се доста щастлива, благодаря на президента Петро и на моите " сънародници ", които минаха през толкоз доста компликации ", сподели тяхната баба.

Президентът Петро също приветства напъните на армията. Но той насочи специфични похвали за децата и връзката им с природата.

" Те са деца на джунглата, а в този момент са и деца на Колумбия ", сподели президентът.
Докато мнозина в надълбоко католическата Колумбия назовават спасяването на децата " знамение ", локалният специалист Руфино счита, че същинската история се крие в тяхната " духовна връзка с природата ". " Джунглата е освен зеленина, там има антични сили, с които общностите се свързват, учат и си оказват помощ взаимно ", съобщи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР