Миналия петък хората бяха сравнително озадачени от факта защо Световната

...
Миналия петък хората бяха сравнително озадачени от факта защо Световната
Коментари Харесай

Ето защо вариантът Омикрон изпревари две букви от гръцката азбука

Миналия петък хората бяха относително озадачени от обстоятелството за какво Световната здравна организация (СЗО) реши да кръсти новия вид на COVID-19 (B.1.1.529), открит за първи път в Южна Африка, Омикрон. По този метод СЗО на процедура пропуща две букви в гръцката писменост – v (ню) и ξ (кси).

До през днешния ден повода не бе изключително ясна. СЗО обаче реши да внесе малко повече светлина по въпроса. Оказва се, че по този метод организацията желае да избегне евентуални обърквания и не желае да обиди огромна група от хора.

Когато през август новият вариант бе кръстен Мю, идващият трябваше да се споделя Ню. Здравната организация обаче взема решение да пропусне тази писмен знак, защото наименованието ѝ е много сходно с британската дума new (нов) и би заблудила хората.

Следващата писмен знак пък е ξ (кси). СЗО взема решение да пропусне и нея, защото това на процедура е известна фамилия в Китай, а това би влезнало в прорез с разпоредбите ѝ за название на разнообразни болести. СЗО постоянно се стреми „ да не наскърбява каквито и да било културни, обществени, национални, районни, професионални или етнически групи “.

Всъщност СЗО прибягва до гръцката писменост тъкмо затова – с цел да избегне обиждането на огромни групи от хора. Преди това бяха употребявани само научни имена, които объркваха хората и лека-полека разновидностите започнаха да носят името на мястото, на което са открити. Тази процедура е „ заклеймяваща и дискриминираща “, допълват от СЗО.

Няколко консервативни водачи от Съединени американски щати упрекнаха СЗО, че е решила да пропусне ξ, с цел да не разгневи китайския водач Си Цзинпин (Xi Jinping). Според тях това е една от многото аргументи, поради които не може да се има доверие на интернационалната организация. „ Ако СЗО се опасява от китайската комунистическа партия, по какъв начин можем да ѝ се доверим, че идващия път, когато се опита да покрие пагубна световна пандемия, ще я разобличи? “, написа в Twitter тексаският сенатор Тед Круз

Източник: Slate

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР