Миналата седмица Висшият съд на ООН започна изслушвания по делото,

...
Миналата седмица Висшият съд на ООН започна изслушвания по делото,
Коментари Харесай

Геноцидът вика дръжте геноцида“

Миналата седмица Висшият съд на Организация на обединените нации стартира чувания по делото, заведено от Република Южна Африка - с искане за прекъсване на военните дейности на Израел в Газа, защото съгласно тезата на ЮАР еврейската страна прави геноцид против палестинското население, като " желанието да се унищожи Газа е подхранвано от най-високо държавно равнище ". Израел, от своя страна, към този момент отхвърли обвиняванията като безпочвени, само че процесът занапред се чака да провокира интерес - въпреки всичко думата " геноцид " е задоволително мощна и не се среща постоянно в интернационалното право (за разлика от политическите изказвания).

Нека стартираме с дефиницията - какво е геноцид ?

Според Конвенцията за гонене и наказване на закононарушението геноцид, призната през 1948 година, геноцидът е " всяко едно от следните дейности, осъществени за да се унищожи, частично или напълно, една национална, етническа, расова или религиозна група като такава:

а) ликвидиране на членове на групата; б) причиняване на съществени телесни или душевни повреди на членовете на групата; в) съзнателно налагане на групата условия за живот, целящи физическото й заличаване напълно или отчасти; г) ограничения за попречване ражданията на групата; д) принудително предаване на деца от групата на друга група. "

От приемането на конвенцията насам, за " геноцид " са публично приети всеобщите убийства от алените кхмери в Камбоджа през 70-те години на ХХ век на виетнамци и представители на малцинството Чам (ок. 1.7 млн. души), кланетата на тутси в Руанда през 90-те години (ок. 400 хиляди души) и избиването на към 8 хиляди босненски мъже и момчета в Сребреница през 1995 година Макар да се случили преди 1948 година, две други исторически събития също се дефинират като геноцид - избиването на 1.5 млн. арменци в Османската империя сред 1895 и 1921 година (най-много през 1915 г.) и еврейският Холокост през Втората международна война, в който умират към 6 милиона евреи - главно подложени на съзнателно изтребване от управляващите в Нацистка Германия и нейни съдружници, само че също и жертви на бойни дейности, епидемии, дефицит на храна и лекарства и така нататък

Какво е ситуацията в Палестинската автономност?

Контролираното от " Хамас " Министерство на здравеопазването в Газа твърди, че от началото на израелската атака преди три месеца до момента са убити над 23 хиляди души. Министерството не прецизира какъв брой от тях са цивилни и какъв брой - бойци, само че декларира, че към две трети от починалите са дами и деца. За същия интервал ранените - отново съгласно същия източник - са повече от 60 хиляди души.

Несъмнено, гибелта даже единствено на един човек е покруса, пък какво остава за 23 хиляди, само че е добре да се посочи, че в тази ситуация става дума за... малко над 1% от популацията на Ивицата Газа. На територия, дълга 41 километра и необятна 10 километра, в действителност живеят към 2 милиона поданици. Което я прави една от най-гъсто обитаемоте територии на Земята - с по-голяма плътност са единствено някои градски мегаполиси. Гъсто обитаема, освен това с извънредно младо население - близо две трети от жителите на Газа са под 25-годишна възраст, като съвсем 40% са под 15-годишна възраст. В добавка, от 1967 година (когато е превзета от Израел) до момента, линията фрапантно е нараснала своето население - както в резултат на миграция, по този начин и поради висока раждаемост. Доста нетипично за геноцид...

Отделно, палестинските територии включват освен Газа, а и Западния бряг (на река Йордан). Управляван от партия Фатах, която - за разлика от Хамас - признава правото на битие на страната Израел.

Затова не е инцидентно, че правосъдният развой разделя интернационалната общественост - тезата на ЮАР се поддържа най-вече от арабски и африкански страни, до момента в който Западът, в лицето на Съединени американски щати, Англия и Германия, отхвърля обвиняванията, а Китай и Русия към този момент мълчат.

Въобще, в случай че палестинското население е подложено на някакви даже и най-бегли първи проблясъци на геноцид, това се дължи най-много на радикалните палестински групировки, които ненавиждат израелците повече, в сравнение с обичат палестинските деца (включително личните си). И възпитават палестинските деца по този начин, че те да ненавиждат Израел повече, в сравнение с да обичат живота.

А за какво точно Южна Африка упреква Израел в геноцид над палестинците?

Добър въпрос. Може би управниците в Претория считат, че " имат да си връщат " на Тел Авив.

През 80-те години на предишния век ръководената от бялото малцинство Южноафриканска република е подложена на яростен напън от прогресивния свят - частично поради окупацията на прилежаща Намибия, само че най-много поради провежданата политика на апартейд. През 1985 година държавното управление на ЮАР вкарва " изключително състояние ", а светът дава отговор с стопански наказания, към които обаче не се причисляват две страни - Англия на лейди Маргарет Тачър и... Израел. А по това време днешните ръководещи ЮАР са даже отвън закона.

Далеч по-интересно е, че обвинявания в геноцид се насочат към самата Южна Африка. При това - много по-основателни. За изтреблението на белите фермери - с безмълвното единодушие на властта -, само че оттогава насетне обстановката единствено се утежнява.

През лятото на 2023 година милиардерът Илон Мъск (родом от Южноафриканската република) концентрира казуса, споделяйки в обществените мрежи видеоклип от протест на крайнолявата партия " Борци за икономическа независимост ". На фона на песента " Убий белия ", водачът на партията Джулиус Малема скандира " стреляйте, с цел да убивате, убийте бурите, убийте фермерите " - повторено от десетки хиляди на митинга. Тогава Мъск написа: " Те намерено упорстват за геноцид над белите хора в Южна Африка. Сирил Рамафоса (настоящият президент на ЮАР - бел. ред.), за какво не казвате нищо? " Съдът за тъждество в Йоханесбург обаче постанови, че в тази ситуация няма " език на омразата ".

Достоверни данни за убитите поради цвета на кожата си бели южноафриканци е доста мъчно да бъдат открити (нерядко самата полиция не отразява убийствата), само че напускащите ЮАР бели поданици са в границите на десетки хиляди годишно. По всичко проличава, че тяхното състояние е по-близко до геноцид.

Оказва се, че геноцидът вика " дръжте геноцида ". Скандално, само че белким не сме се нагледали на скандални неща в интернационалните връзки?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР