Миналата седмица светът се сбогува с най-възрастния мъж в света

...
Миналата седмица светът се сбогува с най-възрастния мъж в света
Коментари Харесай

Въпрос на късмет ли е дълголетието - какво знаем за живота на най-възрастния мъж в света

Миналата седмица светът се сбогува с най-възрастния мъж в света - 114-годишният Хуан Висенте Перес от Венецуела. След гибелта му се очакваше новият рекордьор да е японец - 112-годишният Гисабуро Сонобе. Пред това да стане обаче, е било доказано, че той е умрял на 31 март.
 Хуан Висенте Перес Мора - умря най-възрастният мъж в света
Той има 11 деца, 41 внуци, 18 правнуци и 12 пра-правнуци - умря най-възрастният мъж в света

На какъв брой години си отиде Хуан Висенте Перес Мора

Сега публично новият най-възрастен мъж в света е Джон Алфред Тинисууд - 111-годишен англичанин от Ливърпул.

Той е роден на 26 август 1912 година - същата година, в която потъва Титаник. Вече е прародител и сега живее в дом за възрастни хора в Саутпорт, където чиновниците го разказват като " огромен празнословец ".

След като е доказано, че точно Джон е новият рекордьор, съдията от Световните върхове на Гинес Меган Брус го посещава в Саутпорт, с цел да му връчи документа и да научи повече за дългия му живот.

Въпреки напредналата си възраст мъжът към момента може да извършва множеството си ежедневни задания независимо - става от леглото без непозната помощ, слуша радио, с цел да бъде в крайник с новините и даже към момента ръководи личните си финанси.

Според Джон обаче тайната на неговото дългоденствие е " чистият шанс ". " Или живееш дълго, или живееш малко и не можеш да направиш доста по въпроса ", споделя той.

По думите му не съблюдава съответна диета и всеки петък хапва риба и картофки. Със сигурност обаче му е помогнало това, че не пуши и рядко пие алкохол. А основният му съвет за дългоденствие е човек да бъде сдържан във всичко.

" Ако пиете прекалено много, ядете прекалено много или ходите прекалено много, в случай че вършиме прекалено много от каквото и да било, в последна сметка ще пострадате ", добавя англичанинът.

През целия си живот той е почитател на ФК Ливърпул. Интересно е, че е роден единствено 20 години след основаването на клуба през 1892 година и е претърпял всичките му осем победи във FA Cup и 17 от 19-те им победи в лигата.

Освен това Джон е претърпял и двете международни войни. Той е на 27, когато избухва втората и макар че има проблеми със зрението, въпреки всичко не остава безразличен и заема административна служба.

Мъжът основава и свое семейство, откакто се среща със брачната половинка си Блодуен на танци в Ливърпул. Един от най-хубавите му мемоари е от сватбата им през 1942 година, година преди да се роди щерка им Сюзън. Двойката е дружно в продължение на цели 44 години. През 1986 година обаче Блодуен почива. Сега Джон има четирима внуци и трима правнуци.

Откакто през 2012 година навършва 100 години, Джон получава картичка за всеки собствен рожден ден от починалата кралица Елизабет, която бе по-млада от него с съвсем 14 години.

А откакто през 2020 година става най-възрастният мъж в Обединеното кралство, просто приема новия си статут, без това да го кара да се усеща по-различно. Дори и в този момент, към този момент като най-възрастния мъж в света, англичанинът е все по този начин земен. И не пропуща да даде съвет към по-младите генерации.
 “Силата на 9-те ” - разпоредбите на столетниците за дълъг и здравословен живот
“Силата на 9-те ” - разпоредбите на столетниците за дълъг и здравословен живот

Уроци от хората, живели най-дълго

" Винаги правете най-хубавото, на което сте способни, без значение дали вие научавате нещо или пък учите някого на нещо. Дайте всичко, което имате. В противоположен случай не си коства да се занимавате ", споделя Джон Тинисууд.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР