Миналата седмица страните износителки на петрол от ОПЕК и партньорите

...
Миналата седмица страните износителки на петрол от ОПЕК и партньорите
Коментари Харесай

Задава ли се ново поскъпване на петрола?

Миналата седмица страните експортьорки на нефт от ОПЕК и сътрудниците им, с които дружно образуват групата ОПЕК+, взеха решение да понижат количествата черно злато, които доставят на международните пазари. Това бе оповестено след срещата на алианса в сряда, 5 октомври, на която страните се споразумяха, че съкращението на добива ще възлиза на 2 милиона барела дневно, и ще влезе в действие от ноември, написа Българска телеграфна агенция.

Изненадващото на пръв взор с огромния си размер редуциране, най-мащабното от началото на пандемията през 2020 година, се равнява на 2% от международното предложение на нефт. То се чака да облагодетелства най-вече Русия, която е членка на ОПЕК+, като в същото време затегне доставките за Запада.

Икономическият модел на ценова яснота на пазара, или с други думи, механизмът на търсенето и предлагането допуска, че понижените квоти за рандеман ще доведат до по-високи цени на суровия нефт, както и на неговите производни - дизеловото гориво, бензина и мазута.

Съкращението от 2 милиона барела дневно съставлява над 4% от общото целево произвеждане на организацията - от 43,8 милиона барела на ден, осведоми Ройтерс.

Страните членки обаче се затрудняват да добиват контрактуваните количества и без заложени квоти за понижение. През август те са изпомпвали с 3,6 милиона барела по-малко от задачите си, до момента в който през юни - с 2,84 милиона барела по-малко.

През последните няколко години под задачите си за рандеман всекидневно са Ангола и Нигерия поради слабите вложения в петролните браншове на двете африкански страни. Към тях се причисли и Русия, която попадна под западни наказания след нахлуването си в Украйна. През септември страната изпомпваше на ден по 9,9 милиона барела нефт, до момента в който заложената й цел бе 11 милиона барела.

Съгласно договорката Русия би трябвало да понижи производството си до 10,5 милиона барела дневно, което в действителност е с 0,6 милиона барела над сегашния й рандеман.

" Русия няма да би трябвало да редуцира нищо. Това е позитивна вест за съветските петролни компании, които ще се възползват от по-високите цени, като в същото време поддържат постоянни равнища на произвеждане ", изясняват специалистите на основаната в Москва брокерската къща " БКС Експрес ".

За разлика от Русия, Саудитска Арабия, най-големият петролен производител в ОПЕК+, който изпомпва в сходство с задачата си, ще би трябвало да понижи към 0,5 милиона барела дневно от действителното си произвеждане. Количеството е на стойност 46 милиона $ дневно, или 1,4 милиарда $ на месец.

Според Хорхе Леон, вицепрезидент в норвежката консултантска компания Rystad Energy, за цялото редуциране, в размер на 2 милиона барела дневно, максимален принос действително ще имат Саудитска Арабия (-520 000 барела на ден), Ирак (-220 000 барела на ден), ОАЕ (-150 000 барела на ден) и Кувейт (-135 000 барела на ден). Заедно четирите страни от Близкия Изток ще понижат с 1,2 милиона барела дневния си рандеман.

Реакции

На този декор западните съдружници, чиито стопански системи изпитват отрицателните резултати от високите енергийни цени, се пробват да лимитират средствата от продажба на нефт, постъпващи в съветския бюджет, откакто Кремъл предприе нашествието си в Украйна.

Белият дом упрекна ОПЕК, че застава на страната на Москва, и дефинира взетото решение като късогледо, откакто предизвести, че светът към този момент " страда " от високи енергийни разноски поради войната в Украйна. В отговор американското Министерство на енергетиката ще освободи още 10 милиона барела от Стратегическия си петролен запас през идващия месец, в допълнение към към този момент освободените количества, с цел да се опита да повлияе на цените.

През март президентът Байдън заяви, че страната му ще освобождава по 1 милион барела нефт дневно от стратегическия запас в границите на шест месеца, започвайки през май, и в съдействие с други страни от Международната организация по силата.

Саудитска Арабия отговори на обвиняванията на Съединените щати, аргументирайки решението за по-нисък рандеман с растящите лихвени проценти, в резултат от подхванатото " със забавяне " стягане на паричната ликвидност от огромните централни банки, като Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати. Това тласка нагоре цената на $ и понижава петролните цени, съгласно управляващите в кралството.

Алиансът работи самодейно в коригирането на доставките, изпреварвайки вероятен спад в търсенето, защото забавящата се международна стопанска система се нуждае от по-малко нефт за промишлеността си и превоза, сподели министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, представен от Асошиейтед прес.

Капацитетът, освободен в резултат на оповестеното понижаване на добива на нефт, ще разреши на групата да се намесва при положение на каквато и да е рецесия на петролните пазари, разгласи генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гаис пред телевизия " Ал Арабия ".

Си Ен Би Си напомня, че американската администрация е изготвила Законопроект за възбрана на картелите за рандеман и експорт на нефт - NOPEC (НОПЕК). Той бе признат от Сенатската комисия по правораздаване през май, само че към момента не е подписан, с цел да влезе в действие като закон.

НОПЕК може да изправи страните от петролния картел пред правосъдни каузи поради договореностите сред страните за редуциране на доставките, които покачват цените на петрола. По-рано през годината висши представители на ОПЕК разкритикуваха американския законопроект, предупреждавайки, че той може да докара до по-голям безпорядък на енергийните пазари.

В същото време и бизнеси в Азия се притесняват, че се задава нов скок на цените. Близкия изток дава отговор на към две трети от търсенето на недопечен нефт в Азия, споделиха участници в промишлеността пред Ройтерс. Най-голямата петролна рафинерия в Южна Корея SK Energy изрази загрижеността си по отношение на вероятно повишение на " интернационалните цени на петрола, които демонстрираха някои признаци на усмиряване от второто тримесечие насам ", сподели представител на компанията.

" Надяваме се, че ОПЕК+ ще има централна роля в балансирането на търсенето и предлагането в навечерието на зимния сезон ", сподели Шуничи Кито, президент на Петролната асоциация на Япония (PAJ).

" Пазарът към момента подценява действителната загуба (на количества петрол) ", заяви представител на основан в Сингапур търговец на горива, поискал анонимност.

Повишените цени на петрола ще обиден по-осезаемо по-бедни страни, които и в този момент изпитват усложнения поради високата инфлация и все по-трудните за обслужване дългови отговорности. Такъв е казусът с Шри Ланка, чийто президент Ранил Викремесингхе сподели, че страната му ще би трябвало да заплаща още повече за внасяните горива.

" Това не е проблем, пред който сме изправени единствено ние, само че и някои други страни от Южна Азия ", сподели той пред Народното събрание, като добави: " Глобалната инфлация ще ни удари през идната година ".
 
Ще утежни ли пониженият петролен рандеман инфлацията?  

Вероятно да, дава отговор Леон от Rystad Energy. Суровият нефт вид Брент ще доближи 100 $ за барел до декември, твърди той. По-рано специалистите на компанията предвидиха цената му да е 89 $ за барел през декември.

Според него " по-високите цени на петрола неизбежно ще усилят инфлационното главоболие, с което се борят централните банки по света ". Те (цените на петрола) ще допринесат за по-нататъшното повишение на лихвените проценти, и в резултат - за изстудяване на стопанската система.

Високите цени биха изострили енергийната рецесия в Европа, значително обвързвана с съветските съкращения на доставките на природен газ, а горивата в международен мащаб ще нарастнат, което би подхранило инфлацията, изяснява икономистът.

В началото на този месец петролът вид Брент, добиван от Северно море и референтен за Европа, загуби съвсем една четвърт от цената си по отношение на средата на юни, когато се търгуваше за над 123 $ за барел. Във вторник, 4 октомври, ден преди срещата на ОПЕК+,  цената му бе 89,33 $ за барел, а в петък, 7 октомври, доближи 94,61 $ за барел.

За малко фючърсите на американския лек недопечен нефт надвишиха 130 $ за барел през март, достигайки 13-годишен най-много. Във вторник, 4 октомври, цената му доближаваше 83,94 $ за барел, а в петък – до 88,69 $ за барел.

Средната цена на петрола на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) продължи да се повишава от началото на седмицата, и доближи 94,05 $ за барел в сряда, до момента в който през юли тя бе над 110 $ за барел, сочат данни от уеб страницата на организацията.

Причина за достигнатите летни максимуми бяха опасения, че огромна част от съветския нефт ще изчезне от пазара поради войната в Украйна. Западните търговци избягваха петрола, с генезис от Русия даже без да са застрашени от наказания, а клиентите в Индия и Китай купуваха тези барели с огромна отстъпка, което смекчи удара по международните доставки. След решението на ОПЕК+ обаче, някои анализатори чакат цените да поемат във възходяща посока, при съществуване на стопански условия, и в случай че страните избегнат дълбока и продължителна криза.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР