Миналата седмица на Слънцето случи най-силното изригване от този цикъл

...
Миналата седмица на Слънцето случи най-силното изригване от този цикъл
Коментари Харесай

Чуйте как радиото прекъсва след най-силното слънчево изригване от 6 г. насам

Миналата седмица на Слънцето случи най-силното изригване от този цикъл до момента и най-мощното от шест години насам.

То беше от клас X 2.8 - най-силното записано от 10 септември 2017 година и измежду 5 до 10 % от най-силните, регистрирани от ноември 2003 година

Слънцето се приближава до оптималната си интензивност за настоящия си безоблачен цикъл - Цикъл 25 и от тук нататък чакаме да забележим още по-енергични събития.

The Sun emitted its strongest solar flare in 6 years
— Mashable (@mashable)
Слънчевите изригвания могат да причинят радиозатъмнения, защото освобождават мощна светлина под формата на рентгенови лъчи и ултравиолетова светлина, която йонизира по-дълбоките, по-плътни пластове на йоносферата към нашата планета. Светлината лишава атомите в атмосферата от електрони, което води до загуба на доста повече сила от радиовълните с всички тези свободни електрони в близост. Светлината от последните изригвания доближи Земята единствено осем минути след освобождението на 14 декември, в 17:02 UTC.

Частта от нашата планета, обърната към Слънцето по това време, беше тази с двете Америки. Ефектите бяха най-силни в Южна Америка, само че имаше известия за радиокомуникационни разстройства и над Съединените щати, откъдето Томас Ашкрафт съумя да ги запише от обсерваторията Heliotown.



„ Този аудио пример е записан на 14 декември 2023 година в [17:05] UT по време на началото на слънчево изригване X 2.8. Той демонстрира това, което е известно като слънчеви излъчвания от вид II, познати още като „ прояви на постепенно дрейфиране “. Аудиото беше записано благодарение на две обособени късовълнови радиостанции, едната настроена на 22,2 MHz [мегахерца], а другата настроена на 21,1 MHz. Ако слушате от близко, за предпочитане със слушалки, ще можете да чуете по какъв начин излъчванията постепенно понижават по периодичност, като първо минават през 22 MHz и по-късно през 21 MHz “, сподели Ашкрафт пред IFLScience.

По време на слънчевите излъчвания от вид II тяхната радиочестота се измества, преминавайки от високочестотни към нискочестотни от към 1 MHz в секунда и демонстрира две ленти на лъчение. Неотдавнашното мощно изригване беше предшествано от по-слабо такова от клас М, произхождащо от същото слънчево леке. Това не е предизвикало затъмнение, само че е имало умерени разстройства в осветената от слънцето част на Земята, която в оня миг е била тази с Европа, Африка и елементи от Азия.

" Witness the breathtaking beauty of the Northern Lights, visible now after the strongest solar flare in 6 years! Observed in the Murmansk and Leningrad regions. A stunning natural phenomenon not to be missed. "
— Mentnews (@Mentnews_)
Слънчевият цикъл продължава 11 години, преминавайки от най-малко интензивност към най-много. Настоящият цикъл се чака да доближи своя връх сред януари и октомври 2024 година, тъй че се чакат повече изригвания, повече полярни сияния и повече затъмнения.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР