Миналата седмица Иля Яшин, един от лидерите на опозицията в

...
Миналата седмица Иля Яшин, един от лидерите на опозицията в
Коментари Харесай

Преговаря ли се за размяна и на руски опозиционери, гниещи в затворите?

Миналата седмица Иля Яшин , един от водачите на опозицията в Русия, който се намира в пандиза, разяснява с пост в обществените мрежи самодейност, за която напоследък доста се приказва.

Става въпрос за желание на Украйна да разменя съветски политически пандизчии против пленени съветски бойци . Към Яшин са се обърнали публицисти посредством юристи с въпрос дали би се съгласил на такава замяна.

Яшин приветства самодейността на Украйна и благодари на хората, които стоят зад нея.

" В разгара на войната и на фона на непрекъснати бомбардировки, това е акт на човечност, която правя оценка доста високо ", разяснява Яшин. Той се надява съветската страна да одобри предлагането и в скоро време да се състои сходна замяна, само че п о отношение на себе си споделя, че не приема да бъде измежду разменените политически пандизчии .

" Тази замяна планува емиграция, а за мен това е недопустимо ", показва Яшин и изяснява, че сходна договорка му предложил и Кремъл:

" Свобода в подмяна на емиграция - неофициално и Кремъл предложи такава алтернатива на всички водачи на опозицията още през 2021 година. Тогава аз отхвърлих сходна договорка и държа на взетото си решение. Оставайки в Русия, аз показвам своя митинг против действителната възбрана жителите да се занимават с самостоятелна политика.

Аз стачкувам против незаконната и варварска война, която Путин стартира против Украйна. И по едно и също време с това не отстъпвам своето право да пребивавам, работя и да показвам свободно мнението си в личната си страна. Аз на никое място няма да отида и ще доведа своята битка до край, колкото и време да ми отнеме това.

Русия е моят дом, а аз своя дом няма да изоставя. В последна сметка, тъкмо в този дом би трябвало да се направи сериозен ремонт. "

Предвид това предложение за замяна на съветски пленници Wall Street Journal разгласява публикация, озаглавена " Путин желае своя палач назад " . Тя стартира с това, че Москва желае да си върне скришен сътрудник, излежаващ доживотна присъда в Германия. Американското издание се надява размяната да бъде против техния кореспондент Евън Гершкович, арестуван в Русия . Допускат, несъмнено, и други хора, държани в арестите и пандизите във водещата война страна, да бъдат пуснати на независимост.

Руският палач е Вадим Красиков . Wall Street Journal в детайли описват за действието му.

" Карайки велосипед, той преследвал набелязаната си цел до препълнена детска площадка. Било обяд, а мястото - доста известно през лятото в централен градски парк, цялостен със фамилии и служащи.

Когато преследваният мъж навлязъл в парка " Тиргартен ", Красиков се залепил компактно зад него с колелото си. Недалеч от люлките той извадил револвер от раницата си и прострелял мъжа в гърба,. Жертвата някогашен водач на чеченските бунтовници, се свлякъл на земята. Красиков слязъл от колелото и умерено стрелял два пъти в главата на мъжа, следен от деца и родители. Това описаха очевидци по време на правосъдния развой, приключил с неоправдателна присъда.

Убийството е осъществено през 2019 година. Убитият е Землихан Хангошвили, човек, за който Москва твърди, че е управлявал нахлуване в Русия през 2004 година . Германският съд дефинира убийството като изрично и доста брутално обръщение на Русия към нейните врагове в чужбина: Дори и да потърсите леговище на Запад, ние и там ще ви намерим.

Малко преди произнасянето на присъдата през 2021 година съветският президент Владимир Путин наредил на един от основните си съветници по сигурността Николай Патрушев да изследва опцията за замяна на пандизчии , тъй че да освободи Красиков. Това призна някогашен европейски служител, имаш контакти с високопоставени фигури в съветското държавно управление.

Този факт приказва за високата оценка, която Путин дава на Красиков, някогашен офицер от Комитета за държавна сигурност (КГБ), който по-късно застава отпред на наследилата го - ФСБ Федералната работа за сигурност.

От произнасянето на присъдата срещ у Красиков, по информация на западни източници, Москва на няколко пъти подвига въпроса за него при договаряния за замяна на пандизчии . Твърди се, че Съединени американски щати доста държат Красиков да бъде сменен против хора, които Русия държи в плен, като да вземем за пример ветерана от американската морска пехота Пол Уилън и репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович.

31-годишният Гершкович, жител на Съединени американски щати, беше арестуван на 29 март от ФСБ , до момента в който си вършеше репортерската работа. Той е арестуван по обвиняване в шпионаж, нещо което и Гершкович, и издателят му, и американски чиновници отхвърлят.

Няколко висши дипломати позволиха, че е допустима многостранна договорка за замяна на съветски пандизчии в западните страни със западни жители , арестувани в Русия, както и замяна на з адържания отстъпник Алексей Навални .

Президентът Байдън разгласи през юли, че се отнася съществено към оферти за замяна на пандизчии за Гершкович, само че не даде повече детайлности.

Руският заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков разгласи през април, че Русия ще обмисли да замени Гершкович, само че едвам когато има присъда по делото.

От Берлин не са оповестили дали обмислят размяната на Красиков. Подобна замяна би срещнала спънки в Германия, тъй като през 2022 година близки до държавното управление юристи излязоха със мнение, че наказан за ликвидиране не може да бъде разменян .

Освен това немският съд уточни в претекстовете си за присъдата, че съветската страна е поръчала убийството, осъществено по обяд в парк, покрай офиса на немския канцлер.

От Wall Street Journal не престават с роман за случая:

Докато Хангошвили лежал мъртъв покрай детската площадка, където бил смъртоносно прострелян, килърът му скочил назад на колелото си и потеглил.

Той спрял до река Шпрее, където сменил облеклата си и махнал перуката, скриваща обстоятелството, че е плешив. После хвърлил дегизировката, велосипеда, револвера и заглушителя в реката. След това обръснал част от брадата си с електрическа самобръсначка.

Двама минувачи го видели и се обадили в полицията. Минути по-късно Красиков бил арестуван при опит да се качи на електрически скутер. Полицията извадила изхвърлените предмети от реката. По тях имало пръстови отпечатъци и ДНК, които послужили като доказателство за осъщественото закононарушение.

Това доказване лишило на немските прокурори повече от две години.

Красиков, към днешната дата на 58 години, оповестил, че името му е Вадим Соколов и че е екскурзиант , който по никакъв метод не е обвързван с съветското държавно управление.

Той в действителност показал съветски паспорт на името на въпросния Соколов. Обяснил на проверяващите го, че бил в Берлин, с цел да се види с любовницата си, която била омъжена. И съветското посолство удостовери пред управляващите в Берлин, че индивидът се назовава Вадим Соколов, а не Вадим Красиков.

Когато делото за убийството стартира през октомври 2020 година, Красиков се придържаше към тезата си. С помощта на полицията в Киев и на платформата за следствия Bellingcat в последна сметка немските прокурори потвърдиха, че той е деец от съветските секрети служби . Прокурорите разгласи, че Красиков евентуално е работил за секретния отдел " Вимпел " на ФСБ, преименуван на V и профилиран в секрети интервенции в чужбина.

Красиков обаче отхвърли и двете обвинявания - и че е умъртвил Хангошвили, и че работи за съветските служби за сигурност. Въпреки всичко немският съд го призна за отговорен за убийството през декември 2021 година, акцентирайки, че това е държавен тероризъм. Красиков получи доживотна присъда .

Руското външно министерство разгласи, че неоправдателната присъда е политически стимулирана и че изказванието, че Москва стои зад убийството, е измислено от западните разузнавания.

" Ние настояваме, че нашият жител е почтен ", се споделя в изказване на външното министерство. От дипломатическата работа настояха, че наказаният е Соколов, а не Красиков.

Porsche и BMW

Красиков е роден в село Кенестобе, в район в Казахстан, прочут с развъждането на добитък и добива на олово. Той служи в руската войска по време на войната й в Афганистан . По-късно се причислява към елитни военни елементи в Министерството на вътрешните работи на Русия и във ФСБ, вътрешното разузнаване на страната.

Красиков е бил женен два пъти, вторият път - за Катерина Красикова от Харков , град в североизточна Украйна. Той признал на фамилията на брачната половинка си, че работи за съветските служби за сигурност, само че повече не обяснявал в какво се състои работата му.

На фотоси от сватбата на Красиков през юли 2010 година, в съветската столица, се виждат чиновници на ФСБ измежду гостите на тържествената гала на брега на река Москва. След сватбата Красиков и втората му брачна половинка живеят в първокласен апартамент в столицата на Русия. Съпругата му споделя на фамилията си, че той печели към 10 000 $ на месец плюс бонуси за командировки, които от време на време продължавали седмици наред.

Красиков постоянно носел маркови облекла и ходел на отмора на Средиземно море. Съпругата на Красиков се оплаквала на родственици, че той толкоз постоянно сменя първокласните си коли - Porsche и BMW - че тя няма задоволително време да свикне с тях.

В персонални диалози Красиков се хвалел, че се бил срещал с Путин в елитно военно образователно заведение.

В хода на следствието против Красиков немската прокуратура се снабди със запис от видеокамери за наблюдаване от 2013 година, на които се вижда по какъв начин мъж, който тя разпознава като Красиков, убива съветски предприемач. Жертвата е Алберт Назранов, притежател на незначителен бизнес в кавказката република Кабардино-Балкария. Начинът, по който е осъществено убийството, потвърждава присъщия почерк на Красиков - кара велосипед, приближава целта и я проследва и в гърба, и в главата.

Малко след убийството съветската полиция пусна Вадим Красиков за търсене през Интерпол, само че по-късно се отхвърли. Германските прокурори подозират, че локалната полиция е трансформирала решението си, откакто е научила за връзките му с съветските служби за сигурност .

Роднините на Красиков в Харков дали значима диря на немските прокурори - фотография на татуирания Красиков, направена по време на почивката му на море. На нея се вижда по какъв начин Красиков има присъщи татуировки - череп на пантера , обкръжен с крила, която е на лявото рамо и е емблемата на специфичните елементи на съветското министерство на вътрешните работи. На предмишницата има навита змия .

Към днешна дата се допуска,че брачната половинка и детето на Красиков са се преместили в следения от Русия Крим и в този момент живеят под наблюдението на ФСБ, съгласно хора, близки до фамилията.

Преди да замине за Берлин, Красиков кандидатства за туристическа виза във френското консулство в Санкт Петербург . Той употребил съветски паспорт, публикуван месец по-рано на името на Вадим Соколов. Така на 17 август лети от Москва за Париж.

В Париж се записва на проведена туристическа обиколка. П рави си селфи край Айфеловата кула и други забележителности. Лети за Варшава на 20 август и се настанява в хотел Warsaw Novotel. Обикаля забележителностите с рускоговорящ екскурзовод и си прави още селфита, в това число едно в двореца и музея Wilanów, който е бароков палат в покрайнините на Варшава.

Персоналът на хотела го разказва пред немските следователи като вежлив, елегантно облечен мъж с поддържана брада . Красиков помолил рецепционистката да му запише маникюр в близкия салон за хубост. По-късно й споделил, че е доста удовлетворен и дал великодушен бакшиш.

На 22 август Красиков отпътува за Берлин, оставяйки багажа и мобилния си телефон в хотелската си стая във Варшава, която е резервирал до 25 август - денят, в който е възнамерява да отлети назад за Москва.

В Берлин той се среща с хора, които му обезпечават нови облекла , черен планински велосипед и детайлности за всекидневието на Хангошвили, описват немски следователи. Той получава и револвер Glock 26 9 mm, дружно със заглушител и авариен пълнител. Помощниците му подсигуряват и електрически скутер на брега на река Шпрее, тъй че той да избяга с него.

За Хангошвили е известно, че е ч еченски въстаник с грузинско поданство . Избягал е от Грузия в Германия през 2016 година. Там подава молба за леговище. Твърди, че съветски сътрудници неведнъж правили опити за убийството му. Германия отхвърля молбата му за леговище , само че, сходно на други бежанци, той остава в страната.

Още от 2004 година съветските служби го преследват за това, че командва нахлуване на чеченски бойци, при което е завладяна огромна част от град Назран и са убити висши чиновници по сигурността , в това число офицери от ФСБ. Хангошвили беше включен в лист с 19 търсени терористи, който Москва популяризира в няколко страни, в това число и в Германия, през 2012 година.

Русия се оплака, че Западът не е приел съществено нейните претенции за екстрадиция . Така Москва стартира да отстранява физически обвинените за тероризъм в чужбина, процедура, която Путин узаконява през 2006 година . До 2019 година петима от 19-е души в листата на терористите са или убити, или се самоубиват. Сред тях и Хангошвили.

Около 11:30 часа, на 23 август 2019 година Красиков следи входа на жилището , в който живее Хангошвили, на третия етаж на постройка от XIX век с декоративна фасада, облицована с червени тухли. Всеки ден към обяд Хангошвили, практикуващ мохамеданин, отива до близката джамия и се разхожда из парка.

Красиков търпеливо го изчаква. Той носи перука , тъй че основава усещане на дългокос, чернокос мъж. Носи бейзболна шапка, слънчеви очила Ray-Ban , сива качулка, неоново зелени чорапи и ръкавици за колоездене. Зареденият му револвер със заглушител е прикрит в черната му раница.

Хангошвили напуща дома си в 11:50 ч., а Красиков го последва с колелото си. След това Красиков го прострелва малко под лявата лопатка. П ървият патрон раздира торса на жертвата и излиза през гърдите . Нападението е забелязано от десетки гости на парка, както и от клиентите и личния състав на два ресторанта.

По време на процеса Красиков наподобява безусловно безразличен , като на моменти смъква слушалките, които му обезпечават превода на показанията на свидетелстващите против него.

Малко след произнасянето на присъдата му, управляващите го реалокират от Берлин в неназован обект с висока степен на сигурност в Бавария. Причината - има опасения, че чеченските пандизчии в някогашния затвор на Красиков ще се опитат да го убият.

В новия си затвор край река Дунав Красиков разполага с редица улеснения, предоставяни на пандизчиите съгласно немското законодателство, в това число ежедневни разходки в градината и книги на родния му език . Той чете романи от руската ера, прославящи подвизите на скришен сътрудник на Кремъл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР