Миналата седмица френската евродепутатка от Зелените Карима Дели поиска сваляне

...
Миналата седмица френската евродепутатка от Зелените Карима Дели поиска сваляне
Коментари Харесай

Български обичаи, женското не“ и политическата коректност

Миналата седмица френската евродепутатка от " Зелените " Карима Дели изиска събаряне на рекламния видеоклип, отдаден на българското европредседателство. Мотивите й бяха свързани със характерния метод, по който ние, българите, споделяме " да " и " не " посредством кимане с глава - назад на необятно публикувания в Европа и света. В него госпожа Дели видя не какво да е, а толериране на половия тормоз!

Откъде идва драмата? Клипът стартира със запознанство сред мъж и жена във трен, а глас зад кадър афишира:

" Когато я срещнете за пръв път, може да Ви даде неверен сигнал. Помнете, тук " не " може да значи " да ". Не че се пробва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами. "

Реакцията на евродепутатката е в действителност смайваща:

" Противно на това, което се твърди в формалния клип на Съвета на Европейски Съюз, чието председателство този месец пое България: " не " в никакъв случай не значи " да ". Основно предписание за единодушие и почитание към дамите ", написа в Туитър Дели, която оглавява комисията по превоз и туризъм в Европарламента.

" Искам свалянето му "

#metoo

Атаката против клипа (респективно, против страната ни) се явява от най-малко три плоскости.

Първата е обвързвана с нашите обичаи, традиции и нрави. Да кимаме по противоположен метод спрямо останалия свят е не просто българска специфичност, а демонстрация на нашата еднаквост. Нещо повече, бидейки детайл от нашата еднаквост, този жест автоматически се трансформира в част и от европейското културно благосъстояние. И по каква логичност това благосъстояние би трябвало да се лимитира и дискриминира? Нали девизът на Обединена Европа беше " Единство в многообразието "?

Втората повърхност е обвързвана с женското " не ". Което по формулировка значи отвод, само че на процедура от време на време може да значи и други неща. Например, " не по този метод, апелирам, пробвай по различен ". Или " не мислиш ли, че малко избързваш? " А също може да значи и съблюдаване на откритите във времето по нашите земи нрави дамата да не се съгласява незабавно, тъй като това някак си " не е обичайно ". (Тук евентуално е мястото на оня анекдот, в който се споделя, че когато дамата каже " не ", има пред тип " може би ", а когато каже " може би ", има пред тип " да ", защото в случай че каже непосредствено " да ", значи е изгубила всякакво себеуважение.) Ако госпожа евродепутатката не знае тези наши особености, да се беше поинтересувала до момента. Но не би. Явно задачата е друга...

Още по-забавно става, когато обвиняванията в толериране на полов тормоз идват от европейски народен представител, а в това време се оказва, че точно в европейската столица Брюксел 9 от 10 дами са били жертва на полов тормоз. Докато тук нещата не са чак толкоз стряскащи.

Изобщо, когато битката против мъжкото (сексуално) принуждение по отношение на дамите се води от феминистки позиции, вместо от джентълменски такива, резултатите стигат го гротеска. Справка - нелепите текстове в Истанбулската спогодба за унищожаване на " половите стандарти " и обучение в " нестереотипни функции на пола ". Но за това по какъв начин феминистката идиотщина може да попречи на изначалната концепция за противопоставяне на домашното принуждение, считам да посветя специфичен текст.

Третата повърхност е обвързвана с политическата (не)коректност. Г-жа Дели не се оказа единствената, която подлага на критика българския видеоклип. Намериха се и нашенски критикари, част от които обаче са повлияни точно от западната визия за политическа уместност.

Да забележим защо става дума.

В клипа се насажда алюзия за България като млада, красива, хетеросексуална бяла жена. (Ауу, расизъм и дискриминация!!!). Има и млад, хетеросексуален мъж, който е притеглен от дамата. (Леле, какъв брой сексистко!) Представят се обичайни български традиции - нестинарство, кукери... (И ретроградно, от горната страна на всичко!) Включена е смешка по отношение на някои съвременни въздействия - " Нашите баби не знаят какво е биохрана, за тях е просто храна. " Загатва се, че християнския свят е цивилизиация, а оттатък него - не. " Живеем на място, където се срещат Запад и Изток, цивилизация и мистичност. " (Ислямофобия и национализъм.)

По критериите на културния марксизъм, клипът е политически неточен отвред. И сигурно нервира някои хора (основно в Западна Европа, само че както виждаме, към този момент и у нас). Но това си е техен проблем. Клипът е прекрасен, по тази причина дано да му се радваме.

А злобарите ще би трябвало да се примирят с няколко простички обстоятелството. Че голямото болшинство от дамите в България са бели. И доста от тях са красиви. И хетеросексуални. А голямото болшинство от българските мъже харесваме тъкмо такива дами...

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР