Миналата седмица Джъстин Бийбър обяви, че се налага да отмени

...
Миналата седмица Джъстин Бийбър обяви, че се налага да отмени
Коментари Харесай

Какво представлява синдромът на Рамзи Хънт, с който Джъстин Бийбър бе диагностициран?

Миналата седмица Джъстин Бийбър разгласи, че се постанова да анулира идните си концерти, защото е диагностициран със синдрома на Рамзи Хънт – рядко положение, което сковава половината му лице.

Симптомите на Джъстин Бийбър

„ Заради този вирус, който нападна нервите в ухото ми и лицевите ми нерви – поради това лицето ми е парализирано – споделя изпълнителят във видео, оповестено в Instagram. – Както виждате, това око не мига. Не мога да сее усмихна с тази част на лицето си, тази ноздра не мърда – парализата в тази част на лицето ми е цялостна. “

Впоследствие Бийбър се обърна към своите разочаровани поради анулацията на концертите фенове – „ Просто физически, явно, не мога да ги извършвам – изяснява той. – Това е много съществено, както и сами виждате. Ще ми се казусът да бе друг, само че явно тялото ми споделя да забавя ход и се надявам, че ще разберете. Ще употребявам времето, с цел да си умря и да релаксирам и да се възстановя на 100 %, с цел да мога да правя това, за което съм се родил “.

Какво съставлява синдромът на Рамзи Хънт?

Според Mayo Clinic той настава, когато херпес засегне лицевия нерв край едно от ушите ви. Наред с мъчителния обрив, който може да бъде и външен, и вътрешен, този синдром може да провокира и лицева парализа и даже да докара до загуба на слуха в засегнатото ухо.

Синдромът на Рамзи Хънт, разказан за първи път през 1907 година от Джеймс Рамзи Хънт, се задейства от зараза на вируса варицела-зостер – същия, който провокира варицела и херпес. Това значи, че хората, диагностицирани с което и да е от двете болести, са изложени на риск и от синдрома на Рамзи Хънт.

Въпреки всичко този синдром е относително необичаен. Всяка година 5 на към 100 000 души в Съединени американски щати го развиват, сочат данни на Националната организация по редки болести.

Синдромът на Рамзи Хънт може да провокира мъчителен обрив в региона на ухото и ушния канал, както и остра ушна болежка и леко виене на свят, добавя Mount Sinai Health System. Повечето случаи се характеризират и с лицева парализа (в друга степен).

Тези признаци обаче не се срещат във всеки един случай. Понякога хората страдат единствено от лицева парализа. Тогава е належащо да се направи кръвно проучване, което да удостовери, че става дума за синдрома на Рамзи Хънт. В други случаи забележимите възпаления се популяризират към небцето и гърлото.

Заболяването се характеризира и с шум в ушите, болежка в ушите и частична загуба на слуха. В някои редки случаи се следят и симптоми като усилване на слуха, загуба на чувството за усет, гадене, мощен световъртеж и сухота в устата или очите. 

Ако положението не стартира да се лекува до три дни от появяването на признаците, то може да провокира глухота и перманентна уязвимост в лицевите мускули, добавя Mayo Clinic. Лекарите предписват антивирусни медикаменти от вида на ацикловир или фамцикловир, както и противовъзпалителни кортикостероиди (включително преднизон).

75 % от хората, които се заразяват със синдрома на Рамзи Хънт, се възвръщат изцяло. При  останалите 25 се следят известни дълготрайни вреди по някой от нервите.

По време на лекуването е целесъобразно пациентите да носят превръзка на окото, с цел да го предпазят от спомагателни пострадвания.

Източник: advisory.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР