Миналата събота Българската народна банка отвори врати за посетители, любопитни

...
Миналата събота Българската народна банка отвори врати за посетители, любопитни
Коментари Харесай

10 любопитни факта за най-старата държавна институция у нас

Миналата събота Българската национална банка отвори порти за гости, любопитни да надникнат в тайните на най-старата държавна институция у нас.

Предлагаме ви някои от най-любопитните обстоятелства, които научиха десетките жители, които се включиха в обиколките с гид във внушителната постройка на площад „ Княз Александър I “ №1.

1. Българската национална банка е първата обществена институция в България след Освобождението. Създадена е на 25 януари 1879 година с декрет на съветския императорски комисар княз Дондуков-Корсаков, а на 6 юни същата година е осъществена първата банкова трансакция. Българска народна банка е 18-ата най-стара централна банка в света.



2. Сградата, в която в този момент се обитава централното ръководство на Българска народна банка, е издигната сред 1934 и 1939 година Проектът е на архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Сградата е със статут на архитектурен и живописен монумент на културата с национално значение. Предишното здание на централната банка се е намирало на днешната улица Славянска.

3. Когато прекрачите прага на Българска народна банка, чувството е като че ли сте попаднали в машина на времето, тъй като нищо в интериора на постройката не е променяно след построяването й. Подредбата в кабинета на гуверньора е непокътната от 30-те години на предишния век с една-единствена оригиналност – настолен компютър на бюрото му.

4. Най-голямата зала в Българска народна банка е 108, където се организират съвещанията на Управителния съвет.



5. Първият гуверньор на Българска народна банка е Лудвиг Карбоньор, който заема поста единствено няколко месеца – от 4 април до 1 юли 1879 година Той е единственият чужденец, заемал най-висшия управителен пост в централната ни банка.

6. Добри Божилов е единственият гуверньор на Българска народна банка, който се изкачва от най-ниското до най-високото равнище в йерархията. През 1902 година той постъпва в банката като книговодител, а през 1922 година става неин началник, като заема поста до 1944 година с известни спирания. През 1945 година е посочен като основен провинен за неизплатения дълг на Германия към България от 75 милиарда лв., наказан е на гибел и е екзекутиран.

7. В постройката на Българска народна банка се намира безконечен огън в памет на чиновниците на банката, починали в Балканската, Междусъюзническата и Първата международна война. На паметна плоча са изписани имената на чиновниците и заеманите от тях длъжности.



8. Цар Борис III и дребният Симеон са били изобразявани на банкноти от 1000 и 500 лева, а Фердинанд – единствено на монети.





9. Идеята за паневропейски пари, като еврото, поражда още по времето на Римската империя. Монети, сечени в Сердика, са били законно средство за разплащане във владенията на империята в Западна Европа.

10. Една от атракциите в Деня на отворените порти в събота беше специфичен кантар в златни кюлчета. Посетителите можеха да премерят височината си в кюлчета от злато и даже да изчислят „ цената си “. Едно златно кюлче тежи 12.5 кг., а цената му е към 800 000 лева

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР