Миналата година Благоевград беше арена на протести, след като активисти

...
Миналата година Благоевград беше арена на протести, след като активисти
Коментари Харесай

Археологически музей Скаптопара - мит или реалност?

Миналата година Благоевград беше сцена на митинги, откакто деятели и археолози се сплотиха срещу решението античното населено място " Скаптопара " да не бъде непокътнато в античния си тип, а да бъде преместено, с цел да не се нарушава трасето на автомагистрала " Струма ". Почти година по-късно, общинската администрация в Благоевград провежда кръгла маса, с цел да се обсъдят концепцията за основаването на археологически музей.
В началото на април, 2018 година, археолози работеха интензивно по разкопките. Тогава още преобладаваше концепцията, че поради огромната археологическа стойност на обекта, трасето ще бъде променено. Открито беше, че античното римско селището датира от 3-ти век. Разкопките бяха открити край благоевградското село Покровник, по трасето от ЛОТ 3.1. на Автомагистрала " Струма ". Селището е помещавало голям брой здания, измежду които баня, грам, погребални камери и други. В края на август, дефинитивно стана ясно, че разкопките ще бъдат преместени, и по-точно два от обектите - раннохристиянска черква и римска гробница, с цел да премине автомагистралата. Според специалисти от Специализирания експертен съвет за недвижими културни полезности към Министерството на културата, селището не било античното населено място " Скаптопара ", а огромен римски вилен комплекс.
Отговорът на министерството възмути благоевградчани, които започнаха редица пешеходни шествия, както и безмълвни шествия до " Скаптопара ". Въпреки това, решението остана дефинитивно.
Според зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова, която приказва пред радио " Фокус ", концепцията за археологически музей, която е обща на общински предприемчив комитет и на Регионалния исторически музей, би възлязла на 10млн. лв.. Сумата била нужна както за отбивка от автомагистралата към комплекса, по този начин и за изследвания на нови 120 дка, за които се предполагало, че също са с огромна археологическа стойност.
Срещата, която общината провежда, показа редица международни, и български образци, за музеи навън, които са извънредно сполучливи. Представители на туристически компании в града пък разясняват, че построяването на обекта би могло да притегли доста огромен брой туристи за региона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР