Миналата година Бари Пласъм, 70-годишен жител на графство Норфолк, открил

...
Миналата година Бари Пласъм, 70-годишен жител на графство Норфолк, открил
Коментари Харесай

Тайнствен златен предмет хвърли учените в недоумение

Миналата година Бари Пласъм, 70-годишен гражданин на графство Норфолк, разкрил в покрайнините на гр. Факенхам дребен предмет. „ Взех го за капачка от бутилка. Прибрах я в джоба си и забравих за нея, до момента в който не разгледах находката по-добре “, отбелязва Пласъм пред публицисти.

Естествено, предметът не бил никаква капачка а и Бари не е подобен простак, какъвто може да наподобява – 70-годишният някогашен моряк от дълго време обикаля из Източна Англия с металотърсач и към този момент има много археологически находки в това число огромно богатство от древноримски монети.

Обикновено археолозите се отнасят отрицателно към такива „ иманяри “, само че Бари Пласъм е умишлен жител – като разгледал предмета по-внимателно и схванал, че блясъкът на злато е същински, той занесъл находката в съответната инстанция.

Малкият артефакт се оказал същинска мистерия за експертите, отбелязва Военновъздушни сили. Лесно било да се откри нейната възраст и генезис – сходна ювелирна техника (филигран) е употребена необятно от англосаксонските майстори на границата на VI и VII век. Предметът, открит до Факенхам, се явява характерен пример на филигранната техника.

Първата мистерия е предназначението на предмета. Възможно е това да е било подробност от дръжката на англосаксонски меч, само че специалистите не престават да се съмняват. Обикновено такива елементи имат дребни крепежни отвори, а артефактът от Факенхам няма такива. Како образец по какъв начин може да е изглеждал този подробност като част от ръкохватка може да се даде реконструкцията на лангобардски меч от същия интервал (VI-VII век), открит в Кастел Трозино, Италия.

 Детайл от дръжката на лангобардски меч от Кастел Торзино. Илюстрация от книгата From Attila to Charlemagne: Arts of the Early Medieval Period in the Metropolitan Museum of Art. Детайл от дръжката на лангобардски меч от Кастел Торзино. Илюстрация от книгата From Attila to Charlemagne: Arts of the Early Medieval Period in the Metropolitan Museum of Art.

Липсата на крепежни отвори затруднява идентификацията на артефакта от Факенхам. Но такава „ дреболия “ не би станала мотив за изявления за новината за находката. В специфичната археологическа база данни (The Portable Antiquities Scheme), където английските археолози фенове непринудено нанасят сведения за открити полезности, в описанието на артефакта има такива отметки: „ Предметът с съвсем триъгълна форма има подобие с детайлите от дръжката на меча от погребалната ладия в Сътън Ху и Стафордшърското богатство. “

После в описанието се приказва за разлики, което не разрешават да се разпознава предметът – неналичието на крепежни отвори и непълното съвпадане в орнамента и техниката на осъществяване.

Споменаването на Сътън Ху и Стафордшърското богатство незабавно трансформирало дребния златен артефакт в загадъчна и многообещаваща находка. Погребалната ладия на англосаксонския крал, открита в Сътън Ху, с право се счита за едно от най-значителните археологически открития във Англия, а Стафордшърското богатство от епохата на англосаксонците – повече от 1500 златни и сребърни предмета, в това число оръжие, посуда и украшения – за най-богатото от откритите съкровища.

 Реконструкция на англосаксонски параден шлем от погребението в Сътън Ху. Wikimedia Commons
Реконструкция на англосаксонски параден шлем от погребението в Сътън Ху. Wikimedia Commons

Именно в това се състои основната мистерия на артефакта от Факенхам. Според Андрю Роджърсън (Andrew Rogerson), археолог от Службата за запазване на историческото завещание на графство Норфолк, „ това е откъс без археологически подтекст “.

По-рано в покрайнините на Факенхам не са откривани следи от англосаксонци – нито жилища, нито други признаци на стопанска активност. И въпреки всичко за последните години в този район са открити четири предмета от англосаксонския интервал, измежду които брошка и тока от колан.

„ Поредната находка наподобява на подробност от ръкохватка на меч, само че към момента нейното същинско предопределение остава мистерия. Очевидно предметът, който е украсявала, е принадлежал на човек с висок статут – такива са и предметите от Стафордшърското богатство. И за нас това е същинска главоблъсканица, за решаването на която ще помогне единствено поредното събиране на данни за англосаксонските селища в Източна Англия.

Почти евентуално тук са живели хора, обработвали земята, и би трябвало да са се съхранили следи от тяхната активност. Но за издирването на антични селища ще се наложи да се организира голяма изследователска работа, с цел да се разбере по какъв начин точно англосаксонците са употребявали земите в този регион “, отбелязва Роджърсън.

Малкият златен артефакт от Факенхам може да е предвестител на международна сензация от рода на откриването на богато англосаксонско богатство или задълго да си остане просто откъс от историческа загадка с районно значение.

През март графство Норфолк следва да реши, дали да даде на находката статут на богатство, като я съобщи в благосъстоятелност на Британската корона, или да остави единичния предмет в сбирката на пенсионера Бари Пласъм. Първият вид на развиване на събитията въпреки всичко е по-вероятен.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР