Мина година, откакто Доналд Тръмп шокира света, печелейки изборите за

...
Мина година, откакто Доналд Тръмп шокира света, печелейки изборите за
Коментари Харесай

Как първата година на Тръмп се отрази на икономиката

Мина година, откогато Доналд Тръмп шокира света, печелейки изборите за президент на Съединени американски щати. Новините отприщиха трагични продажби на азиатските пазари и по-късно още по-драматично възобновяване. Американските скъпи бумаги нарастнаха, разрастващите се пазари се сринаха. Първите прогнози бяха, че ръководството на Тръмп ще промени изоснови международната стопанска система и то в отрицателна посока. Резултатите обаче са малко по-различни, написа в. " Файненшъл таймс ".

Първоначалните усещания, че протекционистката политика " Америка преди всичко " ще навреди на други страни, изключително на разрастващите се пазари, се оказаха неверни. Те преизпълниха предвижданията, а растежът в еврозоната и Китай върна вярата и на скептиците.

По-лошото от предстоящото показване на американските скъпи бумаги се дължеше на $ – поскъпнал след изборите, само че по-късно доста поевтинял, частично поради изненадващо мощния растеж на еврото. Руската рубла е поскъпнала най-вече спрямо $ след вота, а турската лира е изгубила най-вече от цената си. След първичния срив, песото се възвърне. В последните седмици обаче цената муе нестабилна поради слуховете, че комерсиалното съглашение НАФТА може да е застрашено.

Въпреки гнева и изблиците на президента и по отношение на него, стоковият пазар на Съединени американски щати е извънреден спокоен. Консуматорите също са удовлетворени – изследванията на " Галъп " за икономическата убеденост демонстрират, че незабавно след изборите тя е достигнала най-високата си стойност за повече от десетилетие и по-късно е останала на равнищата отпреди финансовата рецесия. Гневът на демократичните съперници на Тръмп явно е повече от балансиран от ентусиазма на поддръжниците му, отбелязва изданието.

В главните аспекти на стопанската система обаче той няма подобен незабравим резултат. Безработицата продължи непрекъснатия си спад, стартират при първия мандат на Барак Обама. Инфлацията в началото се увеличи, предполагайки, че растежът ще я последва, само че още веднъж падна през лятото. Сега още веднъж се повишава. Остава въпросът по какъв начин безработицата може да е толкоз ниска, без да предизвика по-висока инфлация. Тенденцията от годините на Обама се резервира.

Най-голямото икономическо отчаяние за администрацията на Тръмп са анемичните заплати – след рецесията, която докара до застоялост, в последните години те изглеждаха, като че ли са почнали да се покачват. Но растежът им още веднъж падна по времето на Тръмп. Това остава сериозен въпрос за ръководството му, както и за новото управление на Федералния запас.

Що се отнася до обещанието на Тръмп да понижи налозите – пазарите не му имат вяра абсолютно. Много банки наблюдават скъпите бумаги, които се таксуват с най-високи налози и, разумно, биха спечелили най-вече от облекченията. Търсенето им обаче не е огромно, защото пазарите не са уверени, че в действителност ще има обилни облекчения.

По отношение на мексиканската имиграция обаче се виждат промени. Арестите на границата са намалели внезапно, което евентуално значи, че доста по-малко хора пробват да влязат в страната. Междувременно броят на изпращаните в Мексико пари е скочил Подобен феномен в предишното се е следил, когато мексиканските служащи са се боели, че ще изгубят работните си места и евентуално демонстрира, че доста хора възнамеряват да изоставен Съединени американски щати.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (592)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР