Милосърдие, помощ и обич към ближния - това обединява мислосърдните

...
Милосърдие, помощ и обич към ближния - това обединява мислосърдните
Коментари Харесай

Католически организации помагат на десетки хора в беда

Милосърдие, помощ и любов към близък - това сплотява мислосърдните сестри по българските земи. Хиляди души в неволя всеки ден получават помощ от тях и от " Каритас " - най-голямата католическа благотворителна организация в света.

Снимка: btvnovinite.bg

Сестра Летиция Сараза е една от 6-те сестри бенедиктинки в България. Напуска родните Филипини през 2001-а година и се заселва в град Раковски.
„ Нашата задача е обвързвана с нашето мото. Моли се и работи. И тогава нашата работа е обвързвана с нашата нематериалност. Молим се по 4 пъти на ден”, споделя тя.

В целия свят сестрите бенедиктинки са към 1300. Посвещават се на молебствия и на състрадание към нуждаещите се.

Сестра Летиция е и един от хората, които приготвят децата в Раковски за първо причестяване при Папа Франциск. От визитата на папата тя чака укрепване на вярата, мир и съгласие.

Снимка: btvnovinite.bg

Сестра Максимилиана пък е от монашеската общественост на сестрите Евхаристинки. В света те са малко над 30, като половината от тях са в България. Милосърдните сестри са постоянно до страдащите и им оказват помощ постоянно с каквото могат.

В двора на Евхаристинския манастир се намира и учреденият преди 20 години медицински център, който да бъде в помощ на обществено слабите.

В медицинския център срещаме Боряна, на която сестрите евхаристинки нееднократно са помагали. " Наскоро влязох в болница. Гледам внучка на 9 години. Веднага се отзоваха, пристигнаха, събраха й багажа, взеха я, гледаха я 3-4 дни. На учебно заведение я водят. Дори и непосредствен човек не би го направил ", споделя Боряна.

Снимка: btvnovinite.bg

А паралелно до благородните каузи на милосърдните сестри в България, стоят неразделно и доброволците на " Каритас " – най-голямата благотворителна католическа организация в света. От 26 години организацията работи и в България. Всеки ден към 1500 души получават помощ от Каритас.

По думите на Емануил Паташев, общоприет секретар на " Каритас " -България, всяка секунда си коства. В организацията в България работят към 600 индивида, множеството от тях – доброволци.

Един от най-новите центрове на " Каритас " е обществено дружество в Раковски, където хора с увреждания или просто отритнати обществото, се усещат потребни.

Иван и сътрудниците му са натоварени и с доста тежка задача в този момент – да изработят свещ – подарък за Папата. А задачата на хората от " Каритас " е освен да оказват помощ еднократно, а да предават положителното нататък, да побеждават бедността и да подаряват вяра.

Снимка: btvnovinite.bg

Както в района, по този начин и в цялата страна, има доста хора, които се нуждаят от помощ. В центъра за мобилна и стационарна грижа към " Каритас " – Бургас оказват помощ на над 80 души в потребност. Сред тях и 70-годишната Станка. " Идвам да се окъпвам, нямам баня, не мога да заставам мръсна ", споделя Станка Миткова.

В делата на " Каритас " се включва и отец Шлахцях от монашеската общественост на " Светците Възкресенци ". Напуснал родната Полша, с цел да оказва помощ у нас.

И всички тях ги сплотява едно – милосърдието към близък. Независимо от религията, от националността или от обществения статус. Нужно е единствено да имаш огромно сърце, с цел да дадеш на друго сърце – усмивка, вяра, религия и светлина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР