Милиони планети, за разлика от Земята, са винаги обърнати с

...
Милиони планети, за разлика от Земята, са винаги обърнати с
Коментари Харесай

Компютърно моделиране показа, че извънземният живот трябва да се търси в зоната на терминатора

Милиони планети, за разлика от Земята, са постоянно обърнати с едната си страна към своята звезда. Светлинната линия, разделяща осветената половина от неосветената, се назовава терминатор. Според ново изследване точно там би трябвало да търсим извънземния живот. Откритието на американските астрономи доста усилва броя на евентуално обитаемите планети.

Подобно на нашата Луна, при доста екзопланети приливните сили са такива, че едната страна на небесното тяло е постоянно обърната към звездата, до момента в който другата страна е постоянно потопена в мрачевина. Нито една от двете страни не е подобаваща за живот, защото дневната страна евентуално е прекомерно гореща, а нощната е толкоз студена, че там постоянно ще има лед вместо течна вода.

Но сред тези две рискови положения има зона на безконечен здрач, където температурите и изискванията може да са подобаващи за течна вода и надлежно за живот. Поне по този начин смятат астрономите от Калифорнийския университет в Ървайн, оповестява изданието New Atlas. Те са разкрили, че планетите с повече суша, а не водните светове, които евентуално ще бъдат закрити от облак от пара, са най-обещаващи във връзка с живота.

Те са стигнали до този извод, като са моделирали изискванията на екзопланетите. За задачата те са употребявали стратегия за проучване на климата на Земята, като са създали нужните промени, главно посредством закъснение въртенето на планетата.

Откритието на учените може да добави нова категория към листата на планетите, подобаващи за живот. Много от евентуално обитаемите планети се намират към относително слаби звезди от клас М, които съставляват 70% от звездите, забележими за нас от Земята, тъй че има задоволително доста материал за проучване.

„ Опитваме се да притеглим вниманието към по-ограничени във връзка с водата планети, които, макар че нямат обширни океани, може да имат езера или други течни водни басейни и техният климат може да бъде доста обещаващ “, разяснява Ана Лобо, началник на научния екип.

Изследователите на екзопланети се концентрират най-вече върху светове, сходни на Земята, които с огромна възможност се смятат за обитаеми, изключително в случай че имат вода и температури, близки до земните. Според актуалната просвета и днешните теории, не може да има доста такива светове в звездните системи от клас М (по-студени от Слънцето). Новият математически модел, показан от японски астрономи в края на предходната година, допуска, че извънземен живот може да бъде открит и на планети с лава на повърхността и вода в атмосферата.

Тяхната компютърна симулация предвижда какви количества морска вода може да се открие на богати на водород планети, обикалящи към звезди от клас М. Това значи, че в близко бъдеще броят на откритите екзопланети с сдържан климат ще се усили.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР