Милиони испанци, използващи мобилни телефони, ще бъдат следени тази седмица

...
Милиони испанци, използващи мобилни телефони, ще бъдат следени тази седмица
Коментари Харесай

За няколко дена Испания ще следи хората чрез мобилните им телефони

Милиони испанци, употребяващи мобилни телефони, ще бъдат следени тази седмица като част от социологическо проучване, което съгласно критици е стъпка към шпиониране на хората, съобщи Би Би Си.

Испанският Национален статистически институт INE упорства, че осемдневният план е неизвестен и цели да се придобие по-добра визия къде вървят испанците денем и вечерта.

Трите най-големи мобилни компании в страната вземат участие в схемата. Те настояват, че предавайки данните, не нарушават никакви закони.

Каква е концепцията?

Статистическият институт желае да наблюдава придвижването на испанците в границите на осем дни първо до работните им места или местата, където учат, от 18 до 21 ноември и по-късно в почивните дни. Втората част от опита ще се извърши в неделя на 24 ноември, в деня на Коледа и през два дни идното лято.

Трите компании - Movistar, Vodafone и Orange – покриват 78.7% от потребителите на мобилни телефони в Испания и ще получат общо 500 хиляди евро за присъединяване си в проучването.

Страната ще бъде разграничена на 3200 кафези с над 5 хиляди поданици всяка и операторите ще пресмятат какъв брой телефона има във всяка клетка по няколко пъти дневно. Те ще изследват позициите на телефоните сред среднощ и 6 часа сутринта, с цел да видят къде живеят хората, а по-късно сред 9 сутринта и 18 ч. ще се следи потокът от поданици, които пътуват за работа или по други аргументи (до учебното заведение или университета си).

След като данните бъдат оценени, институтът се надява да има по-ясна концепция по кое време и къде испанците пътуват и да употребява информацията за усъвършенстване транспортните и публичните услуги. INE желае да употребява детайлностите за идващото броене на популацията през 2021 година

Мобилните оператори упорстват, че няма метод потребителите да бъдат разпознати, защото не се предават никакви персонални данни.

Какво споделят критиците?

Особено в обществените мрежи испанците показаха опасения за неприкосновеността на персоналния си живот. По думите на юрист в региона на технологиите мобилните оператори не би трябвало да употребяват данни от клиентите си за статистически цели.

Някои хора предложиха телефоните да се изключват или да се включат на самолетен режим до момента в който се организира изследването. Други показаха, че доста клиенти на Orange и Vodafone може да нагласят настройките си или да изпратят имейл на своя снабдител, с цел да не бъдат данните им излъчени на трети страни.

Други се изненадаха от рецензиите поради неналичието на терзания при потреблението на разнородни приложения като " Google мапс ", " Facebook " и " Амазон " в всекидневието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР