Милиони испански потребители на мобилни телефони се проследяват, като част

...
Милиони испански потребители на мобилни телефони се проследяват, като част
Коментари Харесай

Испания следи мобилните телефони на гражданите си, но отрича да шпионира

Милиони испански консуматори на мобилни телефони се наблюдават , като част от броене на държавното управление , критици се опасяват, че това е стъпка, по-близо до шпиониране на популацията , оповестява БиБиСи.

Статистическата организация INE упорства, че осемдневният план е неизвестен и има за цел да добие по-добра визия къде отиват испанците денем и нощта . Участват трите най-големи мобилни компании, съгласно тях предавайки данните, не нарушават никакви закони .

Статистическата организация желае да наблюдава придвижването на испанците през осем дни, първо до местата им на работа или учене от 18-21 ноември , а по-късно и в почивни дни и празници .

Втората част от опита ще бъде в неделя, 24 ноември, Коледа и два дни идващото лято .

Трите компании - Movistar, Vodafone и Orange - покриват 78,7% от потребителите на мобилни телефони в Испания и би трябвало да им бъдат платени общо 500 000 евро за присъединяване в изследването.

Страната ще бъде разграничена на 3200 кафези с повече от 5000 поданици, а операторите ще дефинират какъв брой телефона има във всяка клетка в разнообразни часове на деня. Те ще проучват телефоните сред среднощ и 06:00, с цел да открият къде живеят хората, а по-късно по-късно сред 09:00 и 18:00 часа . " Ще знаем да вземем за пример какъв брой мобилни телефона има в 17:00 на избрана улица във всеки град от повече от 15 000 души, само че не повече от това ", изяснява INE.

След като бъдат оценени всички данни , организацията се надява да има по-ясна визия по кое време и къде пътуват испанците и по-късно да употребява информацията за възстановяване на транспортните и публичните услуги . INE желае да употребява детайлностите в идващото броене през 2021 година

Мобилните оператори упорстват, че няма метод потребителите да бъдат разпознати , защото не се трансферират персонални данни.

Най-вече в обществените медии, испанците показват опасенията си за дискретност. Адвокат по технологии, Дейвид Маесту, разяснява, че телефонните оператори не би трябвало да употребяват данни от клиенти за статистически цели .

Някои консуматори оферират, всички да си изключат телефоните или да преминат в аероплан режим на устройствата по време на изследването . Други показват, че доста консуматори на Orange и Vodafone могат да зададат своите желания или да изпратят имейл на своя снабдител, с цел да предотвратят предаването на техните данни на трети страни.

Испанската потребителска организация OCU предизвести преди опита, че потреблението на местонахождение на мобилен телефон са персонални данни и че запазването на анонимност за телефонните номера е незадоволително. Данните би трябвало да бъдат групирани в " систематизирана форма ", с цел да се подсигурява, че проучването е законно.

Експертът по киберсигурност Хосе Росел е комплициран, че хората са загрижени, че данните са там, само че не се употребяват . Други са сюрпризирани от недоволството, откакто никой не се е оплакал при потребление на разнообразни приложения като Гугъл Maps, Фейсбук и Amazon в всекидневието си.

" Тези дни всеки мобилен телефон има сред 10 и 20 приложения проследяващи придвижване. Освен геолокация, има камери и микрофони. Хората не мислят какво значи това ", изяснява Росел пред El Mundo.

Някои държавни управления показват опасения, че мобилните връзки могат да бъдат употребявани за шпиониране или бойкот на телекомите в бъдеще. Съединени американски щати и някои други страни показват опасения за сигурността, с цел да блокират потреблението на съоръжение, създадено от китайския производител на мобилни телефони Huawei в 5G мобилни мрежи от ново потомство.
 Близо 75 страни следват образеца на Китай и наблюдават жители с изкуствен интелект
Близо 75 страни следват образеца на Китай и наблюдават жители с изкуствен интелект

Сред тях са и демократични демокрации като Съединени американски щати и Франция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР