Милиони деца са били изложени на унизителни издевателства и тормоз.

...
Милиони деца са били изложени на унизителни издевателства и тормоз.
Коментари Харесай

Германия: Милиони деца са били жертва на систематичен тормоз


Милиони деца са били изложени на унизителни издевателства и тормоз. Много от тях - под надзора на някогашни нацисти. И всичко това продължава в следвоенна Германия чак до началото на 1990-те години. Жертвите още чакат помощ.

До 1990-те години безчет деца в Германия са били подлагани на. В продължение на десетилетия за техните ориси въобще не се приказва. Но от няколко години насам гласът им се чува все по-силно: гласът на децата, които са били унизени и унижавани. Аня Рьол е едно от тези деца. Междувременно е събрала хиляди сведения от свои събратя по орис.
Редакцията предлага
Между 8 и 12 милиона деца са били изпращани в някогашната Западна Германия на възстановителни почивки в интервала сред 1950 и 1990 година. Замисълът е бил напълно позитивен - да си починат, да укрепнат на чист въздух и с добра храна. Но доста постоянно по време на няколкоседмичната отмора се е случвало тъкмо противоположното.

Побои, санкции, приспивателни

Междувременно има безчет сведения за това по какъв начин е изглеждал делникът на „ почиващите “ деца. Има информация за садистични способи в общежитията, за санкции и за полови похищения, за даването на приспивателни и психофармацевтични препарати на децата. Много от местата за отмора са били ръководени от някогашни националсоциалисти.

Сред тях е наказаният за присъединяване в избиването на над 200 литовски евреи военнопрестъпник Вернер Шой, който в продължение на години управлявал детския санаториум „ Гнездото на чайките “ на остров Боркум. В този санаториум децата били, карали ги да стоят боси по цели нощи на студения под. Друг от санаториумите е бил под управлението на Хуго Краас, някогашен генерал-майор от Секретен сътрудник.

В Берхгтесгаден в Бавария пък доктор на детския санаториум е бил Алфред Фитен – някогашен член на редица нацистки организации, забъркан и в закононарушения, свързани с евтаназия. Във времената на нацизма 20 деца от неговата клиника са били трансферирани в лагер на гибелта. За седем от тях е несъмнено, че са били убити там.

Истината към момента чака

До 1980-те години в Германия е имало към 100 сходни санаториума, в които са били одобрявани деца. Днес за ориста на жертвите се приказва намерено и на политическо равнище. Дават се обещания, че ще се разкрие цялата истина. Но решителни стъпки по този начин и не са подхванати. „ За страдание съответните ограничения са малко. Имаме възприятието, че не се отнасят към нас съществено. Ние сме потресени и гневни “, споделя Аня Рьол.

При това изясняването на нещата е неотложно, защото за доста от засегнатите трагичните събития са се случили преди 40-50 години. „ Страх ме е, че по-възрастните скоро ще починат, не можем да чакаме повече “, акцентира Рьол.



Вижте и това видео на Дъждовни води:
Срамно леке в историята на Швейцария
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР