„Милиарди на годишна база се оборотират през т.нар. колекторски фирми.

...
„Милиарди на годишна база се оборотират през т.нар. колекторски фирми.
Коментари Харесай

Филип Попов, БСП: Законът за колекторите запълва празнотата в законодателството, позволяваща гражданите да бъдат тормозени и рекетирани

„ Милиарди на годишна база се оборотират през така наречен колекторски компании. Но, до сегашния миг, тази материя, макар че касае всеки втори български жител, не беше уредена. Тази празнина в законодателството позволяваше на някои от тези компании искрено да тормозят и да рекетират български жители, употребявайки едни от най-мракобесните способи. С този законопроект се поставя завършек на това. “ Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Филип Попов при разискването на Закона за събиране на вземания по потребителски контракти в пленарна зала.

Той изясни, че този законопроект дава отбрана и брани престижа и законните права на потребителите, като урежда в кои часове може да се звъни по телефона, вкарва високи критерии във връзка с нравственос и морал на хората, ръководещи тези компании и урежда прозрачността и публичността на тези компании и на тяхната активност.

„ Приемането на този закон е нужда и обвързване в една правова страна. Той пази националната ни сигурност и правата на българските жители “, безапелационен бе Попов.

„ В момента обстановката на този пазар е като в Дивия запад. Някакви хора без наредба в дребните часове не денонощието, без информация за длъжника, го тероризират, в това число физически, с визити на адреси и телефонни позвънявания, и събират за 100 лева дълг хиляди левове. Има десетки хиляди тъжби до омбудсмана за това и естествено омбудсманът поддържа законопроекта “, акцентира националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Явор Божанков .

„ Правата на българските консуматори бяха неглижирани, като по този метод те се оформиха като освен най-бедните и неоправдани в огромното семейство на европейските консуматори, само че и най-незащитени от българското законодателство. На нас се пада огромна отговорност да изправим тези вреди “, сподели от трибуната на Народното събрание депутатът от левицата Емил Георгиев , който е и ръководител на Федерацията на потребителите.

Той обърна внимание, че сега вземания се правят от компании, чийто всекидневен брой все още е 45, а регистрация в Българска народна банка имат единствено 17.

Георгиев акцентира потребността от премахването на спомагателните такси и комисионни, които колекторите си начисляват по вземането, като изясни, че сумата по едно взимане може да нарасне за няколко години над 6 пъти, продавайки задължението от колектор на колектор. „ Когато от федерацията се намесихме, отхвърлиха се. И откакто изтече погасителния интервал, оказват напън върху потребителя да доплати, с цел да се зачисли от кредитния указател. Така че съглашения сред консуматори и огромна част от тези кредиторски компании, които най-откровено са бандити, не може да има “, сподели още националният представител, добавяйки, че може да даде десетки образци за изнудване на хора.

„ Всички ние сме длъжни да приемем тази закон, тъй като потребителят няма партийна принадлежност, няма етнос, няма вяра “, прикани Емил Георгиев от парламентарната естрада.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР