Михаил Горбачов, който промени хода на историята, предизвиквайки разпадането на

...
Михаил Горбачов, който промени хода на историята, предизвиквайки разпадането на
Коментари Харесай

Михаил Горбачов - последният съветски лидер, почина на 91 години

Михаил Горбачов, който промени хода на историята, предизвиквайки разпадането на Съветския съюз и беше една от най-великите фигури на XX век, умря в Москва на 91-годишна възраст.

За гибелта му оповестиха съветските осведомителни организации, като прецизираха, че Горбачов е умрял в централна болница в Москва " след тежко и дълготрайно боледуване ".

Горбачов, който беше на власт сред 1985 и 1991 година, оказа помощ за излизането на американско-съветските връзки от дълбокото заледяване и беше последният оживял водач от Студената война.

Животът му е един от забележителните за времето си, а промените му като руски водач преобразиха страната му и разрешиха на Източна Европа да се освободи от руското ръководство.

Промените, които инициира са надълбоко уважавани на Запад - през 1990 година той получава Нобелова премия за мир, само че също по този начин си печели презрението на доста руснаци, които оплакват края на ролята на Съюз на съветските социалистически републики като международна суперсила.

През последните две десетилетия той прекара огромна част от времето си в политическата външна страна, като от време на време призоваваше Кремъл и Белия дом да подобрят връзките си, до момента в който напрежението се покачваше до равнищата на Студената война, откакто Русия анексира Крим през 2014 година и изключително откакто атакува Украйна по-рано тази година.

Отношенията му с президента Владимир Путин от време на време бяха сложни, само че съветският водач въпреки всичко изрази своите " дълбоки съчувствия " след гибелта на Горбачов.

" Сутринта (Путин) ще изпрати съболезнователна депеша до фамилията и приятелите на Горбачов ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред съветските осведомителни организации.

Горбачов, който беше на власт сред 1985 и 1991 година, оказа помощ за излизането на американско-съветските връзки от дълбокото заледяване и беше последният оживял водач от Студената война.

На Запад той е известен и поради това, че управлява промените за реализиране на бистрота и по-голяма публични диспути, които форсираха разпадането на руската империя.

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш похвали Горбачов като " уникален общественик, който промени хода на историята " и " направи повече от всеки различен човек за мирния завършек на Студената война ".

Британският министър-председател Борис Джонсън съобщи, че " постоянно се е възхищавал на смелостта и честността ", които Горбачов е показал, с цел да докара Студената война до кротичък край.

" Във време на експанзията на Путин в Украйна неговият неотклонен ангажимент за отваряне на руското общество остава образец за всички нас ", сподели той в обява в Twitter.

Френският президент Еманюел Макрон го похвали като " човек на мира, чийто избор отвори пътя на свободата за руснаците. Неговият ангажимент към мира в Европа промени нашата обща история ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен назова Горбачов " приближен и почитан водач ", който " откри пътя за свободна Европа ".

Неговата " решаваща роля " за събарянето на Желязната завеса, която символизираше разделянето на света на комунистически и буржоазен блокове, и за прекратяването на Студената война остави завещание, което " няма да забравим ", написа тя в Twitter.

Първият съветски водач, доживял 90-годишна възраст, беше поздравен за юбилея си от всички международни водачи, в това число от президента на Съединени американски щати Джо Байдън и някогашния немски канцлер Ангела Меркел.

У дома Горбачов остана спорна фигура и имаше сложни връзки с Путин.

За Путин и доста руснаци разпадането на Съветския съюз беше покруса, която докара до десетилетие на всеобща беднотия и намаляване на престижа на Русия на международната сцена.

С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Горбачов беше сменен от по-младия Борис Елцин, който става първият президент на постсъветска Русия.

От този миг нататък Горбачов остана настрана от политиката, като се посвещава на просветителни и филантропични планове.

Горбачов не направи обществени изказвания по отношение на войната на Русия в Украйна, макар че неговата фондация прикани за " бързо преустановяване на военните дейности и неотложно започване на мирни договаряния ".

Източник, непосредствен до семейство Горбачови, заяви за осведомителната организация ТАСС, че той ще бъде заровен до брачната половинка си Раиса Горбачова в московското Новодевическо гробище, където почиват доста други известни съветски персони, в това число Борис Елцин./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР