Михаела Бачева от Физическия факултет на Софийския университет Св. Климент

...
Михаела Бачева от Физическия факултет на Софийския университет Св. Климент
Коментари Харесай

Студентка от Софийския университет спечели международен конкурс по оптометрия

Михаела Бачева от Физическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ надмина конкуренцията от Англия, Белгия, Германия, Испания и Чехия, с цел да завоюва единствения по рода си интернационален конкурс за студенти-очни експерти OptiStudent™ Awards.


България за първи път печели надпреварата, като спечелилите през предходните години са били извънредно от старите западни университети с доста по-продължителна традиция в образованието по оптометрия по отношение на тази релативно нова компетентност в нашата страна.

Презентацията-победител на Михаела Бачева е на тематика „ Характеризиране на слъзния филм и на динамичността на омокряне на две еднодневни меки контактни лещи “. Целта на работата е да сплоти в едно цяло клиничните и физичните науки и да покаже взаимовръзката сред омокрянето (т.е. директно измерим лабораторен физичен параметър) на разнообразни контактни лещи от слъзната течност и стабилността на слъзния филм върху лещата след напасването ѝ върху очната повърхнина.

Крайната цел на такива проучвания е основаването на модел, който разрешава, въз основа на материалните свойства на силикон хидрогелни материали, in silico да се предскаже тяхната клинична успеваемост in vivo, още преди да започва тестването върху хора. Това позволява и създаването на учреден върху познание развой на дизайн на нови материали за контактни лещи с нараснал комфорт при носене и усъвършенствано клинично показване. Ментори и ръководители на българския победител са доцент доктор Георги Георгиев и физик Ани Коева от Физическия факултет на СУ „ Св. Кл. Охридски “.

Организатор на надпреварата е CooperVision – водач в производството на контактни лещи. Победителката Михаела ще показа плана си на най-престижната интернационална конференция в региона на контактните лещи Netherlands Contact Lens Congress 2024.

Зад нейния триумф се крият дълги дни и нощи интензивен труд по правене на изследването, работа с пациенти и анализиране на резултатите. Това тя съчетава с образованието си и процедура като оптометрист. Дори при завръщането си като победител, тя продължи да се приготвя за приeмен изпит по магистърска стратегия „ Оптометрия “ във Физическия факултет на СУ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР