Методологии и критерии за подаване на проекти за три нови

...
Методологии и критерии за подаване на проекти за три нови
Коментари Харесай

Приети са методологии и критерии за подаване на проекти по три нови процедури по ОПОС


Методологии и критерии за подаване на планове за три нови процедури по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 в секторите „ Отпадъци “ и „ Натура 2000 и биоразнообразие “ бяха утвърдени на тринадесетото съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, което се организира през вчерашния ден в София, оповестиха от пресецнтъра на Министерство на околната среда и водите.

„ Преди две години имаше риск от загуба на средства по оперативната стратегия, само че към днешна дата с помощта на твърдоглав взаимен труд на екипа на ОПОС той беше избегнат “, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той подчертава върху оповестяването на нова процедура за осъществяване на демонстрационни планове в региона на ръководството на отпадъците. „ Това е нова посока на развиване на стопанската система към превръщането на отпадъка в суровина с добавена стойност. Целта е да имаме по-ефективна стопанска система, с повече доходи за жителите и за бюджета”, уточни министърът. Според него демонстрационните планове ще послужат за основа за обезпечаването на по-големи вложения в този бранш, за който ще се търси финансиране и в идващия програмен интервал.

Основната цел на процедурата за осъществяване на демонстрационни планове в региона на ръководството на отпадъците е преходът към кръгова стопанска система и образуване на общество с нулеви боклуци. Бенефициенти са юридически лица със стопанска и с нестопанска цел и общини. Максималният общ бюджет е близо 9,8 млн. лева

Фокусът на съвещанието на комитета беше върху предпочитана ос 3 на ОПОС „ Натура 2000 и биоразнообразие “. „ Биоразнообразието е естественият капитал на една страна и е наш ангажимент да продължим да усъвършенстваме цялостното и дейно потребление на ресурсите, предоставени с европейско финансиране “, съобщи Аурелио Сесилио от Генерална дирекция „ Регионална и градска политика “ в Европейската комисия.

Комитетът за наблюдаване утвърди методология и критерии по процедурата „ Мерки за възстановяване на природозащитното положение на типове птици “. Тя ще бъде оповестена през второто тримесечие на 2019 година Допустими бенефициенти са структурите на Министерството на околната среда и водите и на Министерството на земеделието, храните и горите, виновни за осъществяването на политиките в региона на „ Натура 2000 “, както и юридически лица с нестопанска цел, общини и научни институти.

Също по този начин бяха одобрени методологията и критериите за асортимент на планови оферти по процедурата за оценка при „ Изготвяне/актуализиране проекти за деяние за типове “, която е планувана за оповестяване през четвъртото тримесечие на 2019 година Целта на дейностите е да се подкрепи идентифицирането на възстановителни, поддържащи и други консервационни действия за целевите типове от мрежата „ Натура 2000 “ за интервал от 10 години.

На Комитета за наблюдаване бяха показани също методология и критерии за оценка по процедурите „ Споделена визия за екологичната мрежа Натура 2000 в България “ и „ Изпълнение на предпочитани ограничения във влажни зони “, както и Стратегическия проект за осъществяване на предпочитана ос 3 „ Натура 2000 и биоразнообразие “.

Към момента по предпочитана ос „ Натура 2000 и биоразнообразие “ са оповестени 5 процедури за 38% от бюджета на оста. Изпълняват се 17 контракта и е завършен плана за управнически метод за Натура 2000.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР