Методически документ в помощ на областните управители ще подпомага контролната

...
Методически документ в помощ на областните управители ще подпомага контролната
Коментари Харесай

Административната реформа: Нова методика за контрол върху общинските съвети

Методически документ в помощ на регионалните шефове ще подкрепя контролната им активност във връзка с законосъобразността на актовете на общинските препоръки като част от ограниченията за възстановяване и усъвършенстване на услугите за жителите и бизнеса.

Решението беше взето на работна среща, инициирана от вицепремиера и ръководител на Съвета за административна промяна Томислав Дончев, с представители на регионалните администрации, Националното съдружие на общините и Върховната административна прокуратура, оповестяват от държавната осведомителна работа. 

Методологията, основана на разбор на прокуратурата за подадените митинги против общински наредби и правила, ще бъде направена от администрацията на Министерския съвет в продължение на напъните на държавното управление за понижаване на административната тежест. В допълнение следва Съветът за административна промяна да утвърди модел за стандартизиране и унифициране на предоставяните от регионалните администрации услуги посредством уеднаквяване на наименования на услуги и документи, на процедури, мостри и периоди за осъществяване на услугите.

Административната промяна е сложно изпитание, което изисква сложен метод. Задачата ни е огромна и тя не може да бъде изпълнена със сепаративни дейности в обособените администрации, съобщи Дончев в поддръжка на решението в диалога с регионалните шефове да вземат участие всички въвлечени страни, в това число представители на локалната власт, прокуратурата и Държавната организация за електронно ръководство.

По време на срещата заместител основният прокурор и началник на Върховната административна прокуратура Ася Петрова разгласи, че тече разбор на незаконосъобразни решения на локалната власт от 2016 година насам и досега са подадени близо 1500 митинга против общински наредби и правила. „ Съзнаваме нуждата от взаимоотношение в напъните за прекратяване на тези незаконни практики и сме подготвени да сътрудничим с регионалните администрации и органите на локалната власт за тяхното превъзмогване по планувания в закона ред “, добави Петрова.

Участниците в срещата разискаха съответни ограничения и оферти от страна на регионалните администрации за отпадане на услуги, понижаване броя на изисквани документи, редуциране на периоди и понижаване на такси. До месец септември нарочна работна група с представители на централната администрация и регионалните шефове ще проучва предложенията и ще приготви изискванията за тяхното използване в деяние.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР