Методи Лалов през януари 2017 г. по време на втория

...
Методи Лалов през януари 2017 г. по време на втория
Коментари Харесай

Методи Лалов: Забавянето на оставката ми няма да блокира плановете ми в политиката

Методи Лалов през януари 2017 година по време на втория митинг в границите на месец и половина на съдии от Софийския областен съд (СРС) пред постройката на Висшия правосъден съвет (ВСС) поради кадровата политика на съвета. Месец по-рано Лалов подаде оставка като ръководител на СРС с претекст несъответстващата политика на съвета във връзка с най-натоварения съд в страната и " израждането му в наказателен орган " по отношение на съдиите. Любопитното е, че тогава предходният Висш съдебен съвет гласоподава оставката му стремително в границите на четири дни - подадена в петък, гласувана на първото съвещание на съвета във вторник като изключителна точка.

© Юлия Лазарова Цял месец не стигна на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), с цел да успее да се събере и да гласоподава оставката на арбитър Методи Лалов от Софийския областен съд (СРС), някогашен ръководител на този съд. Лалов подаде оставка на 1 август с едномесечно предупреждение – за овакантяване, считано от 2 септември. В петък обаче, за повторно се провали съвещанието на Съдийската гилдия, чиято единствена точка в дневния ред бе оставката на Лалов. И отново заради липса на кворум, доколкото 10 от членовете на колегията са в " законоустановен отпуск ". Явиха се единствено четирима, измежду които и ръководителите на висшите съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков. Ново съвещание за същото решение е планувано на 9 септември.

Опитват се да ме вкарат в положение на несъответственост, само че това няма да провали проектите ми да се включа в обществено-политическия живот, съобщи за " Капитал " Методи Лалов. Той към този момент даде поръчка, че след напускането си ще взе участие в листата на " Демократична България " за локалните избори. В медиите пък се появиха мнения, че бавенето на освобождението му е с желание да се попречи за регистрацията и присъединяване му в изборите. Много е евентуално огромната част членовете на съдийската гилдия да не са движени от такива подбуди, само че тази некадърност на колегията да вземе каквото и да е оперативно решение през отпускарския август внезапно контрастира с бързината, с която прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реагира при възобновяване на Пламен Георгиев като прокурор.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо едни решения се вземат бързо, а други - не

Парламентът гласоподава оставката на Георгиев като ръководител на антикорупционната комисия - КПКОНПИ, в последния си работен ден за лятната сесия – 31 юли, сряда, като изключителна точка в дневния си ред, тъй като Гергиев я подава сутринта на същия ден. Още в първия работен ден на идната седмица – понеделник, 5 август, членовете на Прокурорската гилдия прекъснаха отпуска си, с цел да го възстановят на предходното му място в Специализираната прокуратура, считано от 1 август, с цел да няма спиране на трудовия му и застрахователен стаж. Само четири дни по-късно – на 9 август, на изключително съвещание на Министерски съвет, Пламен Георгиев бе назначен за общоприет консул във Валенсия.

Основната разлика сред Лалов и Георгиев е, че съдията е считан за конкурент на статуквото в правосъдната система, член е на Съза на съдиите в България и даде знак, че след освобождението си ще се включи интензивно в акцията на " Демократична България ". Пламен Георгиев е приближен човек на статуквото, в действителност дейна част от него и явно заслужил да бъде съхранен далеко даже и след имотния скандал с терасата му, който докара до неговата оставка.

Методи Лалов от дълго време е обект на целеустремен тормоз от страна на Висш съдебен съвет. Това беше изключително видно при предходния правосъден съвет, когато беше ръководител на Софийския областен съд (СРС), освен това със запаметяващ се принос - той беше първият, който съумя да завърши десетилетната мъка на СРС в постройката на " Драган Цанков " и да реалокира съда в две нови здания. Стана цел на масирана офанзива в медиите на Пеевски, против него бяха формирани дисциплинарни производства, а съдът стана обект на кадрови произвол от Висш съдебен съвет. През декември 2016 година Лалов подаде оставка като ръководител на СРС, а Висш съдебен съвет я гласоподава стремително на идващото си съвещание като изключителна точка. През април т.г. на конференция Методи Лалов описа за персоналния си опит за технологията на назначенията на ръководителите в правосъдната система и ролята на Делян Пеевски в нея, а това стана мотив за претенции към Висш съдебен съвет да направи анкета за зависимостите в системата, които, несъмнено, останаха без отговор.

Едномесечното предивестие било наложително за съдиите, не и за Висш съдебен съвет

Сега обаче Съдийската гилдия не бърза да гласоподава оставката на Лалов. В изявление за " 24 часа " от 19 август арбитър Вероника Имова, член на колегията, изяснява, че минималното предупреждение от един месец по закон е наложително единствено за съдията, само че Съдийската гилдия не е длъжна да се произнесе наложително в този едномесечен период, тъй като съдията преди да напусне би трябвало да напише претекстовете по всички каузи на негов отчет, по които има произнесени присъди. По наказателните каузи това е изключително значимо поради правилото за непроменяемост на състава, другояче делото би трябвало да стартира отачало. Към 7 август арбитър Лалов има 111 каузи, по които би трябвало да изготви актове, от тях 13 са с постановени присъди и би трябвало да се напишат претекстове, споделя в изявлението си арбитър Имова. Именно това тя просторно акцентира като мотив на въпроса за какво колегията не се е събрала да вземе навреме решение.

В петък пред " Капитал " Методи Лалов съобщи, че все още към този момент има останали единствено пет каузи с необявени претекстове, което счита да свърши до края на уикенда, с което ще се вмести в периода до 2 септември. Лалов посочи, че счита да съди Висш съдебен съвет поради вредите от безоснователното закъснение на освобождението му. Една от последствията, е че в няма да може да задвижи документите за вписването си като юрист, а към този момент има спогодба с сътрудник юрист да поеме административно наказателни и наказателни каузи. Колегата разчита на моето включване, тъй като на собствен ред е поел ангажимент към клиенти, споделя Лалов.

" На второ място, аз разгласих, че желая да се включа в публично политическия живот и чисто официално негласуването на оставката ми основава спънки. При всички случаи след 2 септември аз няма да имам професионален съдийски ангажимент, само че все пак няма да мога умерено да правя активност, която влиза в категорията политическа ", разяснява Лалов.

Двегодишно дисциплинарно произвеждане като средство за тормоз

На всичкото от горната страна против него към този момент над две години виси дисциплинарно произвеждане, което в претекстовете за оставката си Лалов окачествява като средство за тормоз, а протакането му е част от това. Това произвеждане, стартирано от предходния Висш съдебен съвет през май 2017 година към този момент близо година се протака от настоящия състав, макар че Лалов на няколко пъти приканваше съвета да вземе решение и да не го държи в положение на неустановеност, в каквото не трябва да се слага един арбитър. Парадоксалното е, че Вероника Имова е член на дисциплинарния състав в сегашия Висш съдебен съвет по това произвеждане и в изявлението си афишира, че то било с " фактическа трудност ". Този мотив няма по какъв начин да състоятелен, тъй като още през юли предходната година производството е оповестено за решение, през август м.г. Лалов е внесъл писмена отбрана и от този миг тече 14-дневен период за изговаряне. И по този начин към този момент една година, през която Висш съдебен съвет просто не се произнася.

Освобождаването при висящо дисциплинарно произвеждане е съображение на Лалов да не му бъде изплатено обезщетение при овакантяване на правосъдната система. Това ще може да стане едвам откакто Висш съдебен съвет завърши дисциплинарката с решение, че няма осъществено нарушаване или пък - при положение на наложено наказване - в случай че Лалов осъди съвета и решението бъде анулирано.

Парадоксалното е, че в случай че след 2 септември Лалов към този момент по-активно влезе в политиката, това ще е официално съображение на Висш съдебен съвет да го упрекна в несъответственост, към което съветът самичък го тика. Санкцията за несъответственост е уволняване, а повода би била, че съветът не го е уволнил в точния момент по негово искане. Членове на Съдийската гилдия разясняват импровизирано, че не имат вяра да се стигне до такава степен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР