Метеоролозите на ООН обявиха червена степен на опасност заради глобалното

...
Метеоролозите на ООН обявиха червена степен на опасност заради глобалното
Коментари Харесай

Метеоролозите на ООН обявиха червена степен на опасност заради глобалното затопляне

Метеоролозите на Организация на обединените нации оповестиха алена степен на заплаха поради световното стопляне, оповестява Reuters.

Според годишния отчет на Световната метеорологична организация (СМО) „ Състоянието на световния климат “ през 2023 година междинната температура е достигнала най-високото равнище от 174 години.

Температурите на океана също бяха най-високите от 65 години, „ като повече от 90% от моретата са се затоплили през годината, увреждайки питателните системи “.

„ Световната метеорологична организация афишира алена степен на паника. Това, което наблюдавахме през 2023 година, е от изключително значение “, сподели ръководителят на СМО Селесте Сауло.

Тя добави още, че топлината в океана е извънредно рискова, тъй като е съвсем необратима и може да отнеме хиляди години, с цел да се възстановява обстановката.

От своя страна ръководителят на отдела за мониторинг на климата на СМО Омар Бадур сподели, че има „ огромна възможност “ 2024 година да сложи нови топлинни върхове, защото годината след Ел Ниньо нормално е още по-топла.

Според Европейската работа за климата „ Коперник “, нови температурни върхове са счупени през последните девет месеца поред.

Глобално стопляне е повишението на междинната температура на атмосферата и международния океан на Земята, което се следи от 1950-те години насам. Често като синоним на световното стопляне се употребява изменение на климата. За интервала 1906 – 2005 година е открито повишение на междинната световна температура наоколо до земната повърхнина приблизително с 0,74 ± 0,18 °C.[2]

Официалното мнение на Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change) е, че „ главната част от следеното от средата на 20 век нарастване на световните междинни температури доста евентуално се дължи на следеното повишаване на концентрациите на антропогенни парникови газове “.[3] Cпоред формалната информация от същата организация огромното болшинство от учените, работещи върху измененията на климата, са съгласни с главните заключения

Източник – Reuters /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР