Метеорния поток Персеиди е може би най-лесния и приятен за

...
Метеорния поток Персеиди е може би най-лесния и приятен за
Коментари Харесай

Звезден дъжд тази вечер. Къде се гледа

Метеорния поток Персеиди е може би най-лесния и прелестен за гледане " звезден дъжд ". Пикът му ще бъде в нощта на 12 против 13 август и ще продължи от към 22:00 ч. до към 01:00 часа.

Условията за наблюдаване ще бъдат най-хубави след 23:00. Ако сте на място отвън града, ще може да виждате 90 метеора за час по време на максимума, споделят астрономите. Стига да гледате нагоре към небето за 10 минути, то ще видите най-малко няколко ярки " падащи звезди ", допълват експертите.

За градове, като София, Пловдив и Варна е належащо да сте на към час от тях, само че за останалите градове е задоволително да сте на 20-тина минути от табелата на края им, с цел да виждате по-ясно метеорите. Светлинното замърсяване пречи на наблюденията, поучават астрономите.

По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от към 216 000 км/ч. при навлизането си в атмосферата. Изгарянето на Персеидите, при което те стават забележими, се случва на към 97 километра над повърхността на Земята, като метеорите се нагряват до сред 1600 и 10 000 градуса по Целзий. По огромните от тях се разрушават на части или избухват, а шумът от това се чува на Земята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР