Метаболитен синдром е термин, който започваме да чуваме все по-често,

...
Метаболитен синдром е термин, който започваме да чуваме все по-често,
Коментари Харесай

Известен диетолог разкри кое е заболяването, дефинирано преди 20 години, а е толкова срещано, колкото настинката

Метаболитен синдром е термин, който започваме да чуваме все по-често, само че продължава да е затулен в неизясненост. Въпреки че е дефиниран единствено преди 20 година, метаболитният синдром към този момент е съвсем толкоз постоянно срещан измежду хората, колкото елементарните настинки.

„ Всеки четвърти човек у нас страда от метаболитен синдром - това е чумата на 21-ви век, той е международен здравословен проблем. Истината е, че метаболитният синдром е комплекс от пет взаимосвързани рискови фактори, които усилват вероятността от развиване на сърдечни болести, диабет и инсулт. Ето за какво е добре да сме осведомени какво съставлява и по какъв начин да се предпазим”, изяснява известният диетолог Ипократис Пападимитракос .

„ Хората със затлъстяване в региона на корема и инсулинова устойчивост са измежду най-застрашените от развиване на метаболитен синдром. Рискът се покачва и с напредването на възрастта, неналичието на физическа интензивност, фамилна обремененост или при дами със синдром на поликистозните яйчници. Усложненията, до които може да докара метаболитният синдром, са най-често съществени и хронични. Те включват атеросклероза, диабет, сърдечен удар, заболяване на бъбреците, инсулт, неалкохолна мастна чернодробна болест, периферна артериална болест, сърдечносъдови заболявания”, добавя експертът.

За ролята на храненето съгласно известния диетолог четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР